'

FT: Είναι νωρίς για να δηλώσει η Ελλάδα νικήτρια στις μεταρρυθμίσεις

MarketNews

FT: Είναι νωρίς για να δηλώσει η Ελλάδα νικήτρια στις μεταρρυθμίσεις, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Στη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και στον πολύ δρόμο που έχει ακόμη να καλύψει αναφέρονται σε άρθρο τους οι Financial Times επισημαίνοντας τους κινδύνους της μεταρρυθμιστικής κόπωσης αλλά και της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας που κάνουν πιο δύσκολη την προσπάθεια.

«Η κοινά αποδεκτή θέση για την κρίση της ευρωζώνης διατυπώθηκε εύστοχα τη Δευτέρα από τη Hugo Dixon, αρθρογράφο και συντάκτη του Reuters: "H κρίση της ευρωζώνης κοιμάται, δεν έχει πεθάνει"», επισημαίνει ο αρθρογράφος των FT, Τόνι Μπάρμπερ.

«Τα τελευταία τέσσερα - πέντε χρόνια, η Ευρώπη, με τη στήριξη του ΔΝΤ, έχει επενδύσει περισσότερο χρόνο, κόπο και χρήμα στην Ελλάδα από οποιαδήποτε άλλη δοκιμαζόμενη χώρα της ευρωζώνης. [...] Οπότε φαίνεται εύλογο να ρωτήσει κανείς: αν αυτήν τη φορά, τα χρήματα και η προσπάθεια που καταβλήθηκαν δεν άλλαξαν την Ελλάδα προς το καλύτερο, υπήρχε κανένα νόημα πίσω από όλα αυτά;», αναρωτιέται ο συντάκτης, επισημαίνονται ότι η διάσωση της Ελλάδας είναι η πιο ακριβή στην Ιστορία: 110 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2010 και 172 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2012.

«Ο βασικός στόχος τους ήταν να αποτρέψουν μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία, να σταθεροποιήσουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και να διατηρήσουν ανέπαφη την ευρωζώνη. Ένας δεύτερος στόχος ήταν να ξεκινήσουν μεταρρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίσουν το ελληνικό κράτος και την ελληνική οικονομία, έτσι ώστε να αποτραπεί αντίστοιχη αναταραχή στο μέλλον».

Η χείρα βοηθείας πήρε τη μορφή μιας task force για την Ελλάδα, μιας ομάδας 60 ατόμων που προσφέρουν συμβουλές σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση, η λήψη μέτρων κατά της διαφθοράς, η μεταρρύθμιση του τομέα υγείας και η δημιουργία ενός κτηματολογίου. Η task force δημιοσεύει μια τριμηνιαία έκθεση για τις δραστηριότητές της. Η έβδομη κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας μια θετική χροιά στα πράγματα», αναφέρει ο αρθρογράφος και στη συνέχεια παρατέθει απόσπασμα της έκθεσης σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην πέμπτη θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών στην απορρόφηση διαρθρωτικών ταμείων και των ταμείων συνοχής, από τη 18η στο τέλος του 2011.

«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα έχει χρησιμοποιήσει το 81,3% της διαθέσιμης χρηματοδότησης για το 2007-2013. Αυτό είναι αρκετά πάνω από τον μέσο όρο του 69,17% στην Ε.Ε.», τονίζεται.

Σε αγγλική μετάφραση, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα γίνεται καλύτερη στην εύρεση χρήσιμων επενδυτικών σχεδίων στα οποία θα ξοδευτούν τα δισεκατομμύρια ευρώ που λαμβάνει από τα προγράμματα της Ε.Ε. για τα πιο αδύναμα κράτη.

Η έκθεση της task force συμπληρώνει «Εν τέλει, η ελληνική φορολογική διοίκηση έχει πετύχει καλή πρόοδο, τόσο στο κομμάτι της φορολογικής διοίκησης με την υιοθέτηση της απόφασης του Γενικού Γραμματέα για νέο οργανόγραμμα, όσο και σε όρους βασικών διαδικασιών (core business procedures), ειδικά σε ό,τι αφορά την είσπραξη χρεών και τις μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ».

«Αρκετά σημεία αυτής της πρότασης με κάνουν να αναρωτιέμαι πόση πρόοδος έγινε πραγματικά», υπογραμμίζει το δημοσίευμα, εξηγώντας: «1) η έκφραση «Εν τέλει» 2) η περίεργη επανάληψη της έκφρασης «φορολογική διοίκηση» 3) ο πανηγυρισμός για μια γραφειοκρατική απόφαση σε ένα οργανόγραμμα και 4) η χρήση της έκφρασης χωρίς νόημα, της «core business procedures».

«Δεν αμφισβητώ ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις γίνονται στο ελληνικό φορολογικό σύστημα. Αναφέραμε ορισμένες εξ αυτών στο αναλυτικό θέμα που δημοσιεύσαμε στις 7 Ιουλίου. Φαντάζομαι όμως ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για την Ελλάδα να δηλώσει ότι νίκησε στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων», καταλήγει το δημοσίευμα υπενθυμίζοντας τα ακριβή λόγια του ΔΝΤ τον περασμένο Ιούνιο: «Εμφανίστηκε μεταρρυθμιστική κόπωση και η κυβέρνηση συνασπισμού έχει ήδη δει την πλειοψηφία της να περιορίζεται σε δύο μόλις έδρες στο κοινοβούλιο. Αυτό κάνει δύσκολη την προσπάθεια να κινηθεί γρήγορα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων».