Μέλη της τραπεζικής ένωσης της Αργεντινής εργάζονται σε ένα σχέδιο της τελευταίας στιγμής για να βοηθήσουν τη χώρα να αποφύγει μια νέα στάση πληρωμών, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, καθώς σήμερα εκπνέει η περίοδος χάριτος.

Συγκεκριμένα, η ένωση των τραπεζών – η Adeba – επεξεργάζεται ένα σχέδιο το οποίο θα προβλέπει την αγορά των νομικών απαιτήσεων και την αποπληρωμή των πιστωτών που αρνούνται να ενταχθούν στις συμφωνίες αναδιάρθρωσης, και απαιτούν την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων της χώρας από την πτώχευση του 2001.

Σε αντάλλαγμα, οι τράπεζες θα ζητήσουν από τα hedge funds να ζητήσουν από τον Αμερικανό δικαστή να αναστείλει την απόφαση του η οποία απαγορεύει στην Αργεντινή να κάνει πληρωμές στο χρέος που έχει αναδιαρθρώσει, εκτός αν πληρώσει τα hedge funds που αρνήθηκαν τις προτάσεις της χώρας.

Μια άλλη πηγή δήλωσε ότι η ιδέα είναι οι τράπεζες να αγοράσουν τις απαιτήσεις σε τρεις δόσεις σε μετρητά. Σε αντάλλαγμα, οι τράπεζες θα ζητήσουν από την κυβέρνηση η αποπληρωμή να γίνει με ομόλογα που θα ξεκινούν από τον Ιανουάριο, όταν θα έχει λήξει μια ρήτρα-κλειδί.

Η ρήτρα RUFO ορίζει ότι εφόσον η χώρα παρουσιάσει κάποια εθελοντική πρόταση προς τα hedge funds θα πρέπει να παρουσιάσει την ίδια πρόταση και στους ομολογιούχους με το αναδιαρθρωμένο χρέος.

Η Αργεντινή υποστηρίζει ότι εάν πληρώσει τα hedge funds θα πρέπει να πληρώσει επίσης ένα ποσό που μπορεί να φτάσει τα 120 δισ. δολ. σε άλλους ομολογιούχους, για να συμμορφωθεί με την ρήτρα.

Facebook Comments