'

Ιταλία: Συρρίκνωση κατά 3,5% του ΑΕΠ των νοτίων περιοχών το 2013

MarketNews

Ιταλία: Συρρίκνωση κατά 3,5% του ΑΕΠ των νοτίων περιοχών το 2013, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Μεγαλύτερο είναι το πλήγμα της οικονομικής κρίσης για την Κάτω Ιταλία από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου οικονομικών και βιομηχανικών ερευνών Svimez.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση το ΑΕΠ των νότιων περιοχών της Ιταλίας συρρικνώθηκε το 2013 κατά 3,5%, ενώ στην υπόλοιπη χώρα η συρρίκνωσή του έφθασε στο 1,4%. Από το 2008 μέχρι το 2013 η Κάτω Ιταλία έχασε το 13% του ΑΕΠ της, ενώ ο εθνικός μέσος όρος ανήλθε σε 7%.

«Η νότια Ιταλία κινδυνεύει από ανθρώπινη και βιομηχανική ερημοποίηση. Ο κόσμος συνεχίζει να φτωχαίνει, να μεταναστεύει και να μην κάνει παιδιά», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Τα τελευταία πέντε χρόνια οι φτωχές οικογένειες που ζουν στις περιφέρειες της Καμπανίας, της Καλαβρίας, της Σικελίας, της Απουλίας και της Μπαζιλικάτα, από 443.000 αυξήθηκαν στο ένα εκατομμύριο δεκατέσσερις χιλιάδες.

Στην νότιο Ιταλία, επίσης, χάθηκε το 80% των θέσεων εργασίας που έχουν χαθεί από την αρχή της οικονομικής κρίσης σε όλη την χώρα, ενώ οι έχοντες εργασία δεν ξεπερνούν τα 5,8 εκατομμύρια. Πρόκειται για ιστορικό χαμηλό 37ετίας.

Από το 2001 μέχρι το 2011, τονίζει επίσης το Svimez, εγκατέλειψαν την Κάτω Ιταλία 1,5 εκατ. κάτοικοί της. «Οι βόρειες περιοχές της χώρας άρχισαν να παρουσιάζουν ελαφρά οικονομική ανάκαμψη, οι νότιες, όμως, όχι. Με τον τρόπο αυτό κινδυνεύει να διαιωνιστεί η εικόνα μιας Ιταλίας κομμένης σε δυο κομμάτια, με εντελώς διαφορετικές οικονομικές προδιαγραφές και προοπτικές», τονίζεται στην έκθεση.