Αγορές και κυβέρνηση με το βλέμμα στραμμένο στον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moodys: Αύριο το βράδυ, μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, η Moodys αναμένεται να δημοσιοποιήσει την έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η έκθεση θα είναι θετική για την Ελλάδα, καθώς αναμένουν είτε αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες, δεδομένου ότι η σημερινή βαθμολογία (Caa3) είναι χαμηλότερη κατά τέσσερις βαθμίδες σε σχέση με την αξιολόγηση της Fitch (Β) και κατά τρεις βαθμίδες σε σχέση με την S&P (B-), είτε αλλαγή του outlook σε θετικό, στη χειρότερη περίπτωση.

Όπως αναφέρει η Commerz­Bank, «η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας και η πορεία των δύο εκδόσεων ομολόγων δικαιολογούν πλήρως μια αναβάθμιση.

Επισημαίνεται ότι η έκθεση – αξιολόγηση της Moodys έπρεπε να είχε δημοσιοποιηθεί στις αρχές του περασμένου Απριλίου. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ανέβαλε την ανακοίνωση, προφανώς φοβούμενος ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ίσως να προκαλούσαν πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, και προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών, κάτι που βέβαια δεν συνέβη.

Η κυβέρνηση έχει «επενδύσει» στην αναβάθμιση της οικονομίας, καθώς θετική απόφαση από τη Moodys θα οδηγήσει σε βελτίωση του οικονομικού και πολιτικού κλίματος. Θα διευκολύνει την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ακόμη και με επταετές ομόλογο. Αξιοσημείωτο ότι συναλλαγές στα ελληνικά CDS καταγράφηκαν για πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια: Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν 74 συναλλαγές, που καλύπτουν ελληνικό χρέος συνολικής αξίας 165 εκατ. δολ.

Facebook Comments