Kανείς δεν μπορεί να βγει κερδισμένος από έναν εμπορικό πόλεμο προειδοποιεί η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές και για τις ΗΠΑ, καθώς αρκετές χώρες θα απαντήσουν, εξηγεί.

«Ο μακρο-οικονομικός αντίκτυπος θα είναι πολύ σοβαρός, όχι μόνο εάν λάβουν οι ΗΠΑ δράση, αλλά ειδικά εάν χώρες απαντήσουν με αντίποινα» τόνισε η κ. Λαγκάρντ σε σημερινές δηλώσεις της στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Όπως εκτίμησε πιο ηχηρή θα είναι η απάντηση από Καναδά και Ευρώπη, οι οποίες φαίνεται να μπαίνουν περισσότερο στο στόχαστρο των δασμών από άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Είναι οι δύο κορυφαίοι προμηθευτές χάλυβα και αλουμινίου για την Αμερική.

«Σε έναν εμπορικό πόλεμο είναι σύνηθες να βρίσκει κανείς χαμένους και στις δύο πλευρές» ανέφερε, αναγνωρίζοντας πάντως ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σε ορισμένα σημεία δίκαιο. «Υπάρχουν πράγματι κάποιες χώρες, οι οποίες δεν σέβονται τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η Κίνα είναι ένα παράδειγμα, αλλά όχι το μόνο» είπε.

Ωστόσο, όπως είπε, οι διαμάχες πρέπει να επιλύονται στους κόλπους του ΠΟΕ και σε πολυμερή φόρα και όχι με μονομερείς κινήσεις, καθώς «το διεθνές εμπόριο είναι η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας».

Facebook Comments