Σε ένα εκρηκτικό σημείο βρίσκονται οι αγορές καθώς από τη μία οι περισσότερες από αυτές έχουν φτάσει στα ψηλά τους και η ρευστότητα που διοχετεύεται από το σύστημα τις υποστηρίζει, από την άλλη όμως η «επιλεκτική» χρεοκοπία της Αργεντινής σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η πορτογαλική Banco Espirito Santo, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε… άτσαλη διόρθωση των αγορών και σίγουρα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και το ελληνικό χρηματιστήριο από αυτό, καθώς είναι υπόλογο σε αυτές. 
 
Από την άλλη όσο και αν η κατάσταση στην Αργεντινή ήταν γνωστή και πολλοί ανέμεναν την κατάληξη αυτή, η επίπτωση που θα έχει πέρα από ψυχολογικούς όρους, θα είναι και σε πραγματικούς σε εταιρείες κολοσσούς που έχουν έκθεση στη χώρα. 
 
Για παράδειγμα όπως αναφέρεται σε διάφορα δημοσιεύματα στον ξένο τύπο στο επίκεντρο των επενδυτών θα είναι εταιρείες όπως η ισπανική Telefonica και η Banco Santander. Αυτή τη στιγμή στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης η Telefonica υποχωρεί κατά 1,25% και η Banco Santander κατά 1,77%.
 
Στο άλλο μέτωπο του Ευρωπαϊκού Νότου, η νέα διοίκηση της Banco Espirito Santo δήλωσε ότι μέσα σε διάστημα έξι μηνών, έχει καταγράψει ζημιές 3,6 δισ. δολάρια και ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καθώς ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας έπεσε στο 5%, χαμηλότερα του προαπαιτούμενου 7%. 
 
Πτώση άνω του 40% καταγράφει η μετοχή της Banco Espirito Santo μετά την δίωρη αναστολή διαπραγμάτευσης που επέβαλε το Χρηματιστήριο της Πορτογαλίας.
 
Συγκεκριμένα, το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών της Banco Espirito Santo SA για διάστημα περίπου δύο ωρών. Όπως αναφέρει  η αναστολή είχε σαν  στόχο να δώσει στους επενδυτές την ευκαιρία να αναλύσουν τις τελευταίες ανακοινώσεις της BES. 
 
Ο πορτογαλικός δείκτης PSI-20 υποχωρεί 3,97%, ο ισπανικός IBEX (-1,77%) και ο ιταλικός ΜΙΒ (-1,67%). Και επειδή δεν θα μπορούσε να λείπει από την… παρέα και το τέταρτο μέλος των PIGS, στο ίδιο μοτίβο βρίσκεται και η ελληνική καθώς εκεί που προσπαθεί να ορθοποδήσει στη δική της πραγματικότητα, συνειρμοί αλά Αργεντινή, τουλάχιστον για τη σημερινή συνεδρίαση θα κυριαρχούν. 
 
Οι τράπεζες όπως ήταν επόμενο συνεχίζουν την ελεύθερη πτώση τους και απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τις τελευταίες τιμές των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Πλην της Εurobank και της ΕΤΕ που απέχουν για την ώρα από το 0,31 ευρώ και 2,20 ευρώ αντίστοιχα, η Αlpha Bank υποχωρεί 6,15% από τα 0,65 ευρώ και η Τρ. Πειραιώς 8,24% από το 1,70 ευρώ. 
 
Στο ταμπλό, αν και στη ΔΕΗ από χτες φάνηκε να τελειώνουν οι πωλήσεις (+0,09%), το γενικότερο κλίμα είναι επιβαρυμένο με πολλά από τα blue chips δέχονται πιέσεις να δέχονται όπως τα ΕΛΠΕ (-1,99%), η ΕΕΕ (-1,91%), ο ΟΛΠ (-1,91%), ο ΜΥΤΙΛ (-1,81%), ο ΟΤΕ (-1,32%) και ο ΟΠΑΠ (-1,26%). Ο Τιτάνας που ανακοινώνει αποτελέσματα σήμερα υποχωρεί 0,85% στα 23,43 ευρώ. 
 
Μικρότερες απώλειες δέχεται ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αλλά πολλές από τις μετοχές δεν έχουν κάνει πράξη ακόμα, με την ΙΝΤΡΑΚΟΜ να ενισχύεται 2,41% και τη ΣΙΔΕΝΟΡ (+0,68%) ενώ ΣΩΛΚ και ΦΡΙΓΟ υποχωρούν 3,31% και 1,95% αντίστοιχα. 
 
Ευτυχές που η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει υποτονική και δεν δείχνει σημάδια “sell off” για την ώρα.

Facebook Comments