Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Morgan Stanley Research Europe, οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ξεκινήσει να παρουσιάζουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης κερδοφορίας, μετά από τρία χρόνια ασταμάτητης πτώσης. Η ανάλυση αυτή, εστιάζει στα εταιρικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εταιρειών για το δεύτερο τρίμηνο και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ετήσια αύξηση των κερδών ανά μετοχή αναμένεται να είναι 8%. 


 

Το τμήμα ανάλυσης της Morgan Stanley διαπιστώνει ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας έχει ξεφύγει από τους πτωτικούς ρυθμούς. Στην ανάλυση σημειώνεται ότι αν εξαιρέσουμε τις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, οι εταιρείες που ανακοινώνουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχλεση με τις αντίστοιχες που χάνουν τις εκτιμήσεις, είναι 6% περισσότερες. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Σημαντικό στοιχείο σύμφωνα με τη MS είναι το γεγονός ότι στο δεύτερο τρίμηνο υπήρξαν πολλά turnaround stories, δηλαδή εταιρείες οι οποίες επέστρεψαν σε κέρδη ενώ μέχρι το προηγούμενο τρίμηνο κατέγραφαν ζημιές.

Ευρωπαϊκές μετοχές: Θετικό στοιχείο η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος

Πολύ σημαντικός παράγοντας, σύμφωνα πάντα με τη MS, είναι και η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος της Ευρώπης, που είναι πιθανό να συνεχίσει να υποστηρίζει τη βελτίωση των εταιρικών κερδών.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται στα αρχικά στάδια μιας οικονομικής ανάκαμψης και ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον θα βελτιωθεί σημαντικά.

Facebook Comments