Σε συμφωνία για άνευ όρων ανθρωπιστική εκεχειρία διάρκειας 72 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας ήλθαν το Ισραήλ και η Χαμάς, όπως ανακοίνωσαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν.

Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 08:00 το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) και θα διαρκεί ως τις 8:00 το πρωί της Δευτέρας, «εάν δεν παραταθεί».

Μόλις η εκεχειρία τεθεί σε εφαρμογή, διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα μεταβούν στο Κάιρο για την έναρξη συνομιλιών με στόχο την επίτευξη μακρόπνοης κατάπαυσης του πυρός.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση έως την έναρξη της ανθρωπιστικής εκεχειρίας και να τηρήσουν στο ακέραιο τις δεσμεύσεις τους κατά τη διάρκειά της», σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, οι ισραηλινές δυνάμεις θα παραμείνουν στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, γεγονός που σημαίνει πως ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει το έργο εντοπισμού και καταστροφής των σηράγγων που χρησιμοποιούν παλαιστίνιοι αντάρτες προκειμένου να εισχωρήσουν σε ισραηλινό έδαφος.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως οι παλαιστινιακές σήραγγες θα καταστραφούν «με ή χωρίς εκεχειρία», ενώ κατά τις προηγούμενες ημέρες είχε ανακοινώσει πως η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα θα συνεχιστεί έως την καταστροφή των στοών. Το πρωί της Πέμπτης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως χρειάζεται «λίγες ακόμα ημέρες» προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της καταστροφής.

Κατά τη διάρκεια του ανθρωπιστικού «παραθύρου», οι κάτοικοι της Γάζας θα έχουν την ευκαιρία να ανεφοδιαστούν με τρόφιμα και να θάψουν τους νεκρούς τους, ενώ παράλληλα θα γίνουν απαραίτητα έργα επισκευών και συντήρησης στις υποδομές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

Τουλάχιστον 1.422 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της κρίσης, στις 8 Ιουλίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και πολλά παιδιά.

Από την πλευρά του Ισραήλ, 56 στρατιώτες και δύο ισραηλινοί πολίτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των εχθροπραξιών. Νεκρός έχει πέσει και ένας ταϊλανδός εργάτης που εργαζόταν στο Ισραήλ.

Γιγάντιος είναι ο ανθρωπιστικός απολογισμός, καθώς περισσότεροι από 440.000 άμαχοι, περίπου το 25% του πληθυσμού της Γάζας, έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, όπως δήλωσε η προϊστάμενη των ανθρωπιστικών δράσεων του ΟΗΕ, Βάλερι Άμος. Περίπου 240.000 εξ αυτών έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας αρωγής του Οργανισμού στη Γάζα (UNRWA).

Facebook Comments