Αμετακίνητη στη θέση της πως η Αργεντινή δεν βρίσκεται πραγματικά σε καθεστώς χρεοκοπίας δήλωσε η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ, μία ημέρα μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τους «απρόθυμους» πιστωτές που δεν έλαβαν μέρος στα «κουρέματα» του 2005 και του 2010, κατάρρευση που οδήγησε τυπικά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής στην πτώχευση.

Στις πρώτες της δηλώσεις μετά το άδοξο τέλος των διαπραγματεύσεων με τους «απρόθυμους», η κ. Κίρχνερ συνέχισε την επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνησή της κατά της αμερικανικής Δικαιοσύνης, εστιάζοντας στην απόφαση δικαστηρίου της Νέας Υόρκης που απαγόρευσε το Μπουένος Άιρες να καταβάλει 539 εκατομμύρια δολάρια στους συνεργάσιμους δανειστές, απαιτώντας να αποζημιωθούν ταυτόχρονα και «απρόθυμοι».

«Το να εμποδίσεις κάποιον από το να πληρώσει δεν είναι χρεοκοπία», δήλωσε δηκτικά η κ. Κίρχνερ, λίγες ώρες αφότου ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου χαρακτήρισε «ανίκανο» τον δικαστικό διαμεσολαβητή που συντόνιζε τις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως η Αργεντινή δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις και να καταβάλει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στους «απρόθυμους». «Αυτοί που περιμένουν από εμάς να υπογράψουμε οτιδήποτε, απειλώντας μας πως αλλιώς θα έρθει η συντέλεια του κόσμου, καλύτερα να μην στηρίζονται σε μένα», επισήμανε.

Η κ. Κίρχερ επανέλαβε μάλιστα πως το Μπουένος Άιρες ενδέχεται να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια εναντίον της πτώχευσης.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη, η χώρα βίωσε τις πρώτες, ελαφρές πάντως, συνέπειες της χρεοκοπίας, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη Merval να καταγράφει πτώση 8%, ενώ το πέσο έπεσε 2,52% έναντι του δολαρίου.

Μακροπρόθεσμα ωστόσο, η πτώχευση εκτροχιάζει την προσπάθεια της Αργεντινής να επιστρέψει στις αγορές χρέους μετά από 12 χρόνια «εξορίας», γεγονός που θα ασκήσει πίεση στα ήδη μικρά συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας και θα ενισχύσει τις ήδη τεράστιες πληθωριστικές πιέσεις.

Facebook Comments