Η σημερινή συνεδρίαση είναι ήδη πολύ «καυτή» καθώς το ξεπούλημα των μετοχών συνεχίζεται ενώ συνεχίζουν να απογοητεύουν και τα μακροοικονομικά στοιχεία της Γερμανίας. Χθες είχαμε την απογοήτευση από τον αμερικανικό Chicago PMI.

Σήμερα, εν μέσω των ανακοινώσεων για τους δείκτες μεταποίησης αναμένεται και η σημαντικότερη ανακοίνωση για την αμερικανική οικονομία: οι νέες θέσεις εργασίας (NFPs). Παρακάτω αναλύουμε τα πιθανότερα σενάρια και τις κινήσεις που θα δημιουργήσουν στις αγορές.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν 231.000 νέες θέσεις εργασίας, από 288.000 τον προηγούμενο μήνα.

Ουδέτερο σενάριο

Τα NFPs θα κινηθούν σχετικά κοντά στις 231.000 μονάδες. Σε αυτή την περίπτωση θεωρούμε πιθανό ότι οι αγορές απλά θα συνεχίσουν τη δυναμική τους πτώση χωρίς αυτή να σχετίζεται άμεσα με την ανακοίνωση. Το δολάριο θα παραμείνει σε θετική τροχιά.

Αρνητικό σενάριο

Αν οι νέες θέσεις εργασίας ανακοινωθούν πολύ χαμηλότερα τότε οι επενδυτές θα βρεθούν προ αδιεξόδου καθώς θα θεωρήσουν ότι κακώς η Fed αποχωρεί από τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας. Σε αυτή την περίπτωση, οι εκτιμήσεις για πρόωρη αύξηση των επιτοκίων απλά θα ακυρωθούν και το δολάριο είναι πιθανό να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι αγορές θα βρουν την ευκαιρία για μια παύση στην ασταμάτητη πτώση των τελευταίων ημερών.

Θετικό σενάριο

Τα NFPs σημειώνουν μεγαλύτερη αύξηση από τις εκτιμήσεις και αυτό δημιουργεί νέες εισροές στο δολάριο, το οποίο θα εκτοξευτεί. Οι αγορές μετοχών και ο χρυσός θα δεχθούν νέες πιέσεις.

Extreme σενάριο

Πρόκειται για το σενάριο που θέλει τα NFPs να εκτοξεύονται όπως έγινε το 2010. Όπως γράφαμε το πρωί στα μέλη μας:

«Ως προς τη σημερινή ανακοίνωση των NFPs. Μέσα σε μια μόλις εβδομάδα έχουμε γίνει μάρτυρες σημαντικών εκπλήξεων στα macro των ΗΠΑ. Πρώτα ήταν το ΑΕΠ που εξέπληξε θετικά και χθες ήταν ο δείκτης Chicago PMI που εξέπληξε αρνητικά. Η αίσθηση που έχω είναι ότι μια ακόμα έκπληξη μας περιμένει σήμερα. Και η έκπληξη στα NFPs συνεπάγεται μεγάλες διακυμάνσεις. Η προσωπική μου άποψη κλίνει περισσότερο προς μια θετική πιθανόν και εξαιρετικά θετική έκπληξη. Και αυτό το στηρίζω στην εκρηκτική άνοδο του ΑΕΠ και την αύξηση της κατανάλωσης. Δε θα μπορούσαμε να έχουμε ανάπτυξη 4,0% χωρίς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ακόμα και αν αυτές ήταν part-time.

Πάμε πίσω στο 2010 και στο δεύτερο τρίμηνο όπου το αμερικανικό ΑΕΠ από τα 1,7% «πήδηξε» στα 3,9%. Τα NFPs ανακοινώθηκαν στις 516.000 από 251.000 τον προηγούμενο μήνα!»

Ποια ζεύγη έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον

Όπως κάθε φορά στα NFPs, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στο USD/JPY. Επιπλέον και λόγω των συνθηκών που επικρατούν αυτή τη φορά, EUR/USD, GBP/USD, AUD/USD έχουν όλα μεγάλο ενδιαφέρον.

Facebook Comments