Μεταβλητότητα επικρατεί στην ελληνική αγορά σήμερα, την πρώτη ημέρα του μήνα, καθώς θέλει να ισορροπήσει αλλά η επιφυλακτικότητα από τα νέα δεδομένα, αν και μοιάζει να ξεθωριάζει, παραμένει. 
 
Στην Ευρώπη, αν και οι αγορές ξεκίνησαν ήπια πτωτικά, μετά τις 11.00 οι απώλειες διευρύνθηκαν με το γερμανικό DAX να υποχωρεί 1,88%, το γαλλικό CAC 40 (-1,28%) και τον αγγλικό FTSE 100 (-1,30%). Ισχυρές είναι και οι ρευστοποιήσεις  στις αγορές του Ευρωπαϊκού Νότου, με τον ιταλικό MIB πέφτει 0,98% χαμηλότερα, τον ισπανικό IBEX (-1.69%) και τον πορτογαλικό PSI 20 (-2,35%). 
 
Σε ένα τέτοιο κλίμα, η ελληνική αγορά προσπαθεί να σταθμίσει μια θετική εξέλιξη της ανακοίνωσης από την αξιολόγηση της Moody΄s, που αναμένεται μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Οι προσδοκίες είναι πολλές  χωρίς αυτές ωστόσο να έχουν αποτυπωθεί ακόμα στις τιμές των μετοχών. Η τρέχουσα βαθμίδα του οίκου ανέρχεται στο Caa3, όπου είναι 3 βαθμίδες κάτω της S&P και τέσσερις κάτω από τη βαθμολογία της Fitch. 
 
Νωρίτερα ο επενδυτικός οίκος KEPLER CHEUVREUX, έδωσε σύσταση «buy» για τη ΜΕΤΚΑ και τιμή-στοχο τα 14 ευρώ, ενώ για τον Μυτιλιναίο, σύσταση «buy» και τιμή στόχο τα 8 ευρώ. 
 
Αναλυτές σχολιάζουν ότι όσον αφορά τον Μυτιλιναίο τα πράγματα φαίνονται αισιόδοξα καθώς έχει με το μέρος του τις δολαριακές ισοτιμίες αλλά και τις τιμές του αλουμινίου. Όσον αφορά τη ΜΕΤΚΑ, επισημαίνεται το μεγάλο ανεκτέλεστο έργων.
 
Η μετοχή του Μυτιλιναίου υποχωρεί 0,16% στα 6,37 ευρώ και της ΜΕΤΚΑ βρίσκεται 0,83% χαμηλότερα στα 12,05 ευρώ. 
 
Στα υπόλοιπα blue chips, o ΟΤΕ κινείται σταθεροποιητικά ενώ η Morgan Stanley σε χτεσινή της έκθεση, δίνει σύσταση «equal weight» και τιμή στόχο τα 12,50 ευρώ ενώ η Societe General έχοντας εκτιμήσει τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ, διατηρεί τη σύσταση «buy» για τη μετοχή και τιμή στόχο τα 7,10 ευρώ. Η μετοχή του ΟΛΠ κινέιται σε θετικό έδαφος, ενώ ΔΕΗ, ΜΙΓ και ΙΝΛΟΤ κινούνται σταθεροποιητικά.
 
Στον τραπεζικό κλάδο οι πιέσεις συνεχίζονται με τη μετοχή της Alpha Bank όμως να να διατηρεί το θετικό πρόσημο και να κερδίζει 1% στα 0,606 ευρώ, ενώ η Τρ. Πειραιώς υποχωρεί 2,53%, η ΕΤΕ (-1,66%) και η Eurobank (-0,89%). 
 
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η ΧΑΚΟΡ και η ΣΙΔΕΝΟΡ κινούνται 2,8% και 1,4% χαμηλότερα ενώ ο ΑΒΑΞ ενισχύεται 0,69% στα 1,45 ευρώ. 
 
Στα παράγωγα, ο 25άρης κινείται 0,22% χαμηλότερα του υποκείμενου δείκτη έχοντας πραγματοποιήσει μόνο 1.115 συμβόλαια. 
 
Η συναλλακτική δραστηριότητα αν και χαμηλή, είναι πιο ενισχυμένη από χτες και διαμορφώνεται στα 41,90 εκατ. ευρώ.

Facebook Comments