Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία δεν εμποδίζει καθόλου τον κρατικό μηχανισμό να λειτουργεί και να καλύπτει τις ταμειακές ανάγκες του κράτους με «πατριωτικά» ομόλογα, που συνδυάζουν όμως και το όφελος για τον επενδυτή…

Tα εν λόγω «πατριωτικά» ομόλογα, 4ετούς διάρκειας, έχουν ονομαστική αξία 1.000 ευρώ, επιτόκιο 2,25% συν τον πληθωρισμό. Αρχικά, ζητήθηκαν 9 δισ. ευρώ, που καλύφθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες. Ετσι, «προστέθηκαν» και άλλα ομόλογα αξίας 4 δισ. ευρώ με προθεσμία εγγραφής μέχρι αύριο Πέμπτη. Ομως, και σε αυτά η ζήτηση ήταν τεράστια, με αποτέλεσμα να λήξει χθες η περίοδος εγγραφής…

Τα ομόλογα σχεδιάστηκαν πρωτίστως για τους μικρούς επενδυτές, με κίνητρο την προστασία από τον πληθωρισμό για την επόμενη 4ετία, συν το 2,25%. Εκτιμάται, όμως, ότι προσέλκυσαν και αρκετούς θεσμικούς επενδυτές…

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, με την εκδήλωση της κρίσης στην Ιταλία, εκδόθηκαν τα πρώτα «πατριωτικά» ομόλογα, που αποσκοπούσαν στην ευαισθητοποίηση της εθνικής υπερηφάνειας των Ιταλών. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: Οι Ιταλοί αγόρασαν ομόλογα ύψους 18 δισ. ευρώ. Ως ανταμοιβή, τα εν λόγω ομόλογα θα προσφέρουν στη λήξη τους ένα μπόνους «αφοσίωσης» στην πατρίδα στον κάτοχό τους…

Πιθανότατα και σε εμάς εάν εκδίδονταν ομόλογα… Καστελόριζου (την εποχή του διαγγέλματος Παπανδρέου) να υπήρχε «πατριωτική» ανταπόκριση από τους Ελληνες αποταμιευτές και τα πράγματα στη συνέχεια να έπαιρναν έναν πιο ήπιο δρόμο προσαρμογής…

Απαραίτητη προϋπόθεση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση είναι η αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου, τόνισε σε ομιλίες του σε αμερικανικό πανεπιστήμιο ο κ. Αλεξ Παπαλεξόπουλος, διευθυντής της διεθνούς ενεργειακής συμβουλευτικής εταιρείας ECCO International και διευθυντής της επενδυτικής εταιρείας για ελληνικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες start up Silicon Valley Greek Seed Funding…

«Το 85% του ΑΕΠ στην Ελλάδα προέρχεται από υπηρεσίες», είπε. «Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να δημιουργήσουμε τομείς, που θα οδηγήσουν σε εξαγωγές. Οι τομείς αυτοί είναι η ενέργεια, ο τουρισμός και η γεωργία»…

Η αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου θα προέλθει από νέες επενδύσεις, επεσήμανε ο κ. Αλεξ Παπαλεξόπουλος. Οι επενδύσεις, όμως, θα έρθουν εφόσον υπάρξει πολιτική σταθερότητα, σταθερό φορολογικό σύστημα και μείωση της γραφειοκρατίας…

Η δραματική πτώση της τιμής του χρυσού τις τελευταίες ημέρες επαναφέρει στο προσκήνιο τις επενδύσεις σε εμπορεύματα. Εναν χρήσιμο οδηγό για τέτοιου είδους επενδύσεις διαμόρφωσε η Eurobank Equites, αναλύοντας και την εξέλιξη των τιμών σε αρκετά εμπορεύματα…

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανάλυση, ο χρυσός επταπλασίασε (!) την αξία του, από τα χαμηλά επίπεδα των 250 δολαρίων το 1999 έως τα υψίπεδα των 1.800 δολαρίων τον Οκτώβριο του 2012. Εκτοτε υποχώρησε ομαλά έως τα επίπεδα των 1.600-1.550 δολαρίων, για να γκρεμισθεί βίαια σε επίπεδα κάτω των 1.400 μέσα σε δύο μέρες.

«Πολλοί είναι οι αναλυτές εκείνοι που προειδοποιούν εδώ και μήνες ότι με τον 7πλασιασμό της τιμής του χρυσού κατά τα τελευταία 12 χρόνια δεν είναι παράλογη μία, έστω βραχυπρόθεσμη, διόρθωση, καθώς τα συσσωρευμένα κέρδη είναι πολλά. Ειδικά εάν λάβει υπόψη του κάποιος το γεγονός ότι ο χρυσός έχει χάσει τον χαρακτήρα του επενδυτικού καταφυγίου, καθώς χρησιμοποιείται εδώ και καιρό ως χρηματιστηριακό εργαλείο κερδοσκοπίας», τονίζεται στην ανάλυση…

Τα περισσότερα εμπορεύματα εμφανίζουν εφέτος αρνητικές αποδόσεις σε σχέση με τα κέρδη των προηγούμενων ετών και βρίσκονται στην περιοχή της «διόρθωσης». Τα πιο τρανταχτά παραδείγματα είναι το καλαμπόκι, πρωταθλητής τριετίας με +80% που υποχωρεί εφέτος κατά 7%. Το σιτάρι, με κέρδη ύψους +42%, χάνει εφέτος 10%. Και φυσικά ο χρυσός και το «συγγενικό» του ασήμι που υποχωρούν περί τα 20% εφέτος έναντι κερδών +20% και +30% κατά την προηγούμενη τριετία…

Στον αντίποδα, θετικότατες αποδόσεις σημειώνουν και εφέτος το φυσικό αέριο (+24%) και το βαμβάκι (+13%)…

Την πιο αρνητική εικόνα παρουσιάζουν το νικέλιο, ο ψευδάργυρος και το αλουμίνιο, καθώς δείχνουν αδυναμία να εξέλθουν από τον ολισθηρό δρόμο των τελευταίων ετών…

Πώς «παίζεται» το παιχνίδι με τα εμπορεύματα; Κατ αρχήν, σχεδόν όλα τα εμπορεύματα διαπραγματεύονται στις διεθνείς αγορές παραγώγων (futures & options) και δίνουν τη δυνατότητα να αποκομίσει κάποιος κέρδη και από την άνοδο και από την πτώση ενός εμπορεύματος. Και όλα αυτά με τη δυνατότητα μόχλευσης…

Ιδού ορισμένα παραδείγματα από την ανάλυση της Eurobank Equites:

Για μία θέση σε πετρέλαιο (long ή short) αξίας 90.000 δολαρίων χρειάζεται να δεσμεύσει κάποιος μόνο ένα margin (περιθώριο ασφαλείας) 5.000 δολαρίων…

Εάν πιστεύει κάποιος ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει την όψιμη άνοδό του μπορεί να αγοράσει ένα future ονομαστικής αξίας 40.000 δολαρίων δεσμεύοντας μόνο 2.300 δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη ή οι ζημιές από την κίνηση του αερίου θα μοχλεύονται (πολλαπλασιάζονται) 18 φορές…

Εάν ένας επενδυτής πιστεύει ότι ο χρυσός μόλις τώρα ξεκινά μία μεγάλη διόρθωση που θα φέρει τις τιμές του σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τους επόμενους μήνες, μπορεί να πωλήσει ένα συμβόλαιο (future) χρυσού αξίας 140.000 δολαρίων με δέσμευση χρημάτων μόνο 6.000 δολαρίων για margin. Αυτό σημαίνει ότι για μία πτώση (ή άνοδο) του χρυσού κατά +/-10% ο επενδυτής θα κερδίσει (ή θα χάσει) 230%…

 

Marketnews

Facebook Comments