Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, έχει αναλάβει με εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να βρει λύσεις στα κρίσιμα ανοιχτά μέτωπα των αρμοδιοτήτων του και να επιδοθεί στο… στενό μαρκάρισμα όλων των εμπλεκομένων σε μνημονιακές υποχρεώσεις υπουργών, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και αποκλίσεις από τα συμπεφωνημένα.

Τριάντα ημέρες πυρετώδους προετοιμασίας, ώστε το πρώτο φθινοπωρινό τετ-α-τετ με τους εκπροσώπους των δανειστών μας στο Παρίσι να ολοκληρωθεί επιτυχώς για την ελληνική πλευρά, ξεκινούν από αύριο.    

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έχει αναλάβει με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά διπλό ρόλο: αφενός, να βρει λύσεις στα κρίσιμα ανοιχτά μέτωπα των αρμοδιοτήτων του τα οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο της επόμενης αξιολόγησης από την τρόικα και, αφετέρου, να επιδοθεί στο… στενό μαρκάρισμα όλων των εμπλεκόμενων σε μνημονιακές υποχρεώσεις υπουργών, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και αποκλίσεις από τα συμπεφωνημένα.

Τα προχθεσινά θετικά σχόλια του οίκου Moody’s για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τα άκρως ενθαρρυντικά μηνύματα από τον τουριστικό κλάδο, η συμφωνία της συντριπτικής πλειονότητας των αναλυτών ότι το 2014 θα είναι το πρώτο έτος, μικρής έστω, ανάπτυξης ύστερα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης και η αναμενόμενη υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, με την οποία καλύπτονται τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, διαμορφώνουν ευνοϊκό για την Αθήνα κλίμα.

Ωστόσο, είναι σαφές πως αυτό δεν αρκεί, δεδομένου ότι η διαπραγμάτευση κυβέρνησης-τρόικας, που θα ξεκινήσει στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου, στη γαλλική πρωτεύουσα, περιλαμβάνει πολλά «καυτά» θέματα στην ατζέντα της, όπως:

1. Την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015 και του 2016, που υπολογίζεται από την τρόικα αθροιστικά στα 3,7 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ το 2015 και 1,7 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά), στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου Προϋπολογισμού και του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Το θέμα αυτό είναι αλληλένδετο με την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για τους ενστόλους και τις άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο στους εκπροσώπους των δανειστών μας συγκροτημένο σχέδιο για τις «επανορθώσεις» στα ειδικά μισθολόγια. Η Αθήνα εκτιμά, πάντως, ότι η εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού θα είναι καλύτερη του αναμενομένου, επιτρέποντας τον περιορισμό του δημοσιονομικού κενού και αποδεικνύοντας ότι οι εκτιμήσεις της τρόικας είναι απαισιόδοξες.

2. Την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, που κατά το ΔΝΤ εντοπίζεται στο β’ εξάμηνο του 2015 και φθάνει τα 12,6 δισ. ευρώ. Το ζήτημα αυτό συνδέεται άμεσα με τη διαπραγμάτευση για την περαιτέρω απομείωση του χρέους και με την έκβαση των stress tests των τραπεζών, καθώς αν το «μαξιλαράκι», ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που υπάρχει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δεν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί για τις ελληνικές τράπεζες, τότε θα μπορούσε να περιοριστεί ισόποσα το χρέος ή να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του χρηματοδοτικού κενού. Η κυβέρνηση θα διεκδικήσει με αποφασιστικότητα να υιοθετηθεί μια τέτοια λύση, η οποία θα συμβάλει τα μέγιστα στην αποφυγή τρίτης δανειακής σύμβασης από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

3. Τη σταδιακή φορολογική ελάφρυνση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, βάσει σχεδίου που φιλοδοξεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει το φθινόπωρο και να τεθεί σε εφαρμογή ήδη από το 2015. Η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% την επόμενη χρονιά και η κατάργησή της στη συνέχεια, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και η αύξηση των δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το Δημόσιο είναι οι άμεσοι στόχοι του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου. Σε επόμενη φάση θα ακολουθήσει η μείωση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

4. Τη διαμόρφωση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από το 2015.

5. Την υιοθέτηση παραμετρικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα με βάση αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες απαιτείται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, και την κατάργηση εναπομεινάντων φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν κύρια ασφαλιστικά ταμεία με νόμο που θα ψηφιστεί τον Νοέμβριο.

6. Την εκ νέου αξιολόγηση του πλαισίου για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.

7. Την κατάργηση των περισσότερων υφιστάμενων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών από το 2015 και την ένταξή τους σε ένα ενιαίο επίδομα φτώχειας που θα ονομαστεί «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και θα καταβάλλεται μόνο σε όσους έχουν ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 4.800 ευρώ.

8. Τη διευθέτηση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων δανείων» επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

9. Την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, όπου οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ο φετινός εισπρακτικός στόχος για έσοδα 1,5 δισ. ευρώ. Η νέα διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, θα έχει δύσκολο έργο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μετά τη συνάντηση στο Παρίσι να μεταβούν στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και οι επικεφαλής να πραγματοποιήσουν, αν κριθεί αναπόφευκτο, μια ολιγοήμερη επίσκεψη περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας να ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου. Αυτό θα επιτρέψει να εκταμιευθούν οι επόμενες δανειακές δόσεις πριν από τον Νοέμβριο -μήνα με μεγάλη πίεση για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου- και να ξεκινήσουν μέσα στον Οκτώβριο οι καθοριστικές διαβουλεύσεις για τη νέα ελάφρυνση του χρέους.
 

Facebook Comments