Αρκετά ήταν τα θεμελιώδη που θα μπορούσαν να επηρεάσουν χθες το δολάριο, αν και τελικά κυριάρχησαν οι τάσεις ρίσκου. Μετά την σημαντική πτώση του S&P 500 και του Dow Jones τη Δευτέρα- κίνηση που αύξηση τη ζήτηση για το δολάριο- η ανάκαμψη που ακολούθησε λειτούργησε εις βάρος του αμερικανικού νομίσματος.

Δεδομένης της μέτριας ανόδου των assets ρίσκου, η πτώση του δολαρίου φαίνεται περισσότερο ως προσωρινή διόρθωση. Όπως πάντα, χρειάζεται ένας ισχυρός καταλύτης για να δώσει μια σταθερή τάση στα ήδη υπερτιμημένα assets ρίσκου.

Εντωμεταξύ, οι προοπτικές ανάπτυξης που έδωσε το ΔΝΤ έδειξαν μείωση των εκτιμήσεων για το παγκόσμιο ΑΕΠ από το 3,5% στο 3,3%. Ως επιχείρημα προβλήθηκε η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αντί της στήριξης της ανάπτυξης καθώς και η αποδυνάμωση των αναδυόμενων αγορών, μια βαθύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη καθώς και το δημοσιονομικό ζήτημα στις ΗΠΑ.

Ο χρυσός σταθεροποιείται – καμία αλλαγή στον όγκο

Η μεταβλητότητα φέρνει μεταβλητότητα. Μετά την ιστορική πτώση του χρυσού τη Δευτέρα, ήταν αναγκαία μια ευμετάβλητη διόρθωση. Η άνοδος κατά 1,5% του πολύτιμου μετάλλου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος σε πέντε μήνες, αν και δεν πείθει καθώς η αισιοδοξία επιστρέφει και πάλι στις αγορές. Μια άνοδος κατά 20 δολάρια δεν μπορεί να διαγράψει μια πτώση 200 δολαρίων τις προηγούμενες δύο ημέρες.

Επίσης, υπάρχουν ακόμα εμφανή σημάδια επιφύλαξης για μια ισχυρή κερδοσκοπική διόρθωση. Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE στο χρυσό δεν μετακινήθηκε αισθητά από το ιστορικό ρεκόρ 18 μηνών που σημείωσε τη Δευτέρα, ενώ ο όγκος παραμένει αυξημένος στα futures. Την ίδια στιγμή, οι ροές κεφαλαίων στα ETF παραμένουν, ενώ ζωντανή παραμένει και η συζήτηση γύρω από την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης QE3 της Fed.

 

John Kicklighter, Currency Strategist                                                             

Facebook Comments