Ακριβές συνεχίζει να θεωρεί τις ελληνικές τράπεζες η Credit Suisse, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία για τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων για τον μήνα Ιούνιο ενισχύουν την αρνητική άποψη που έχει για τον εγχώριο κλάδο.

Σε έκθεση με ημερομηνία 4 Αυγούστου 2014, οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας αναφέρουν ότι από τις ελληνικές τράπεζες προτιμούν την Εθνική για την οποία δίνουν σύσταση “overweight” και τιμή-στόχο 3,6 ευρώ, λόγω του μικρότερου εταιρικού της χαρτοφυλακίου, γεγονός που την καθιστά λιγότερο εκτεθειμένη στον περιορισμό των επιτοκιακών περιθωρίων.

Για την Alpha Bank δίνουν σύσταση “neutral” και τιμή-στόχο στα 0,8 ευρώ, ενώ για την Τρ. Πειραιώς σύσταση “underweight” και τιμή-στόχο 1,4 ευρώ. “Εκτιμούμε ότι η Πειραιώς είναι πιο εκτεθειμένη στη μείωση των επιτοκίων λόγω του μεγαλύτερου όγκου αναδιαρθρωμένων δανείων που κατέχει”, προσθέτουν.

“Τα στοιχεία για τα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων που έδωσε στη δημοσιότητα στις 31 Ιουλίου η Τράπεζα της Ελλάδος στηρίζουν την αρνητική εικόνα που έχουμε για τις ελληνικές τράπεζες. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία της αγοράς, πιστεύουμε ότι η μεσοπρόθεσμη επιστροφή σε υψηλή κερδοφορία απειλείται από την πίεση που ασκείται στα βιώσιμα υψηλά επιτόκια δανείων (από τα υψηλότερα στην Ευρώπη)”, αναφέρεται στην έκθεση.

Η Credit Suisse επισημαίνει ότι τα επιτόκια των νέων χορηγήσεων υποχώρησαν κατά 54 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο τον Ιούνιο στο 4,92%, έναντι πτώσης 8 μονάδων βάσης στις καταθέσεις στο 1,51%. “Μέχρι στιγμής μέσα στο έτος η πτώση στα επιτόκια χορηγήσεων είναι μικρότερη από αυτή στις καταθέσεις. Παρ΄ όλα αυτά, η αγορά εστιάζει πολύ στα επιτόκια καταθέσεων και πιστεύουμε ότι αυτό έχει ήδη προεξοφληθεί. Βλέπουμε ότι λίγοι επενδυτές εστιάζουν στις πιέσεις στα επιτόκια χορηγήσεων και αυτή η εξέλιξη μπορεί να είναι σταδιακά αρνητική για την θέση τους”

Facebook Comments