«Η Ελλάδα μετά από μια μακροχρόνια ύφεση έπειτα από μία επώδυνη δοκιμασία, μετά από κοπιαστική προσπάθεια, σήμερα, βγαίνει από την κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Ελλάδα πιάνει όλους τους στόχους της. Βγαίνει από την ύφεση και μπαίνει σε μια νέα εποχή χωρίς ελλείμματα, με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια», συμπλήρωσε, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει να εφησυχάσουμε και να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε με τόσες θυσίες».

Αναφέρθηκε επίσης στις «πολύ σκληρές θυσίες» και στην «ωριμότητα» των Ελλήνων, αλλά και στην «χωρίς προηγούμενο ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που ενσαρκώνεται στον πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».

«Παλιός φίλος της Ελλάδας» ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε ειδικότερα τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν «παλιό φίλο της Ελλάδας» και εξήρε την στήριξή του στη χώρα μας την ώρα που όπως είπε, πύκνωναν οι φωνές για την απομάκρυνσή της από το ευρώ.

«Ο κ. Γιούνκερ ήταν από εκείνους που κράτησαν ακέραια την πίστη τους στις δυνατότητες της Ελλάδας και της Ευρώπης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αποτελεί τιμή για την χώρα το γεγονός ότι η Αθήνα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του προέδρου της Κομισιόν.

«Τον κ. Γιούνκερ τον γνωρίζω προσωπικά από παλιά. Έχαιρε από τότε της εκτίμησης όλων για την εμπειρία και την προσφορά του στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Τον γνωρίσαμε όλοι όταν η κρίση έφτανε στο αποκορύφωμα της και τότε έδειξε τρεις ηγετικές αρετές: τόλμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, διορατικότητα να βλέπει μπροστά και ικανότητα να ενώνει», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι ο κ. Γιούνκερ αποτελεί τον πρώτο εκλεγμένο από την ψήφο των Ευρωπαίων πολιτών πρόεδρο της Κομισιόν.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Γιούνκερ, ο κ. Σαμαράς παρατήρησε ότι το πρόγραμμα που του παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «εκφράζει πολλές από τις δικές μας αγωνίες και τις αγωνίες των χωρών του νότου γενικότερα για την οικονομική ανάπτυξη, για την απασχόληση, για την αντγωνιστικότητα και για τη μεταναστευση».

Για την Αργεντινή

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εξελίξεις στην Αργεντινή, αφήνοντας αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Προφανώς μόνο ένας ανόητος θα έμενε ασυγκίνητος από το πρόβλημα μιας τέτοιας χώρας. Υποφέραμε, αλλά δεν επιτρέψαμε να συμβεί στη χώρα μας ό,τι εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τη χώρα αυτή», σημείωσε για να προσθέσει: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αποτρέψουμε την άτακτη χρεοκοπία, όπως κάποιοι μας εισηγούνταν. Η χώρα έμεινε κάτω από την ευρωπαϊκή ομπρέλα την ώρα που κάποιοι ισχυρίζονταν ότι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη δεν είναι φετίχ».
 

Facebook Comments