Μετά τη σύγκρουση κορυφής κατά τη διάρκεια της συζήτηση, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην Ολομέλεια της Βουλής με στόχο τη διερεύνηση ενδεχομένων ευθυνών των τριών υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, απορρίφθηκε.

Συνεχής ενημέρωση

  • Ολoκληρώθηκε η ψηφοφορία για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής με στόχο τη διερεύνηση ενδεχομένων ευθυνών των τριών υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη μετά από μία δεκάωρη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η πρόταση απορρίφθηκε. 

    Η μυστική ψηφοφορία έγινε με τρεις κάλπες και ψήφισαν 267: 
    Παναγιώτης Κουρουμπλής  86 υπέρ – 151 κατά – 1 παρών – 29 άκυρα 
    Ανδρέας Ξανθός                  88 υπέρ – 145 κατά – 1 παρών 
    Παύλος Πολάκης                  86 υπέρ – 149 κατά – 1 παρών           

    Απείχαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων. Η Χρυσή Αυγή υπερψήφισε. Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού (Κίνημα Αλλαγής) χρησιμοποίησαν δικό τους ψηφοδέλτιο το οποίο θεωρήθηκε άκυρο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφοροποιήθηκε και υπερψήφισε.

    Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από το “σκληρό ροκ” ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. Βαριές αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο ανδρών οι οποίες κορυφώθηκαν σε μία έντονη λογομαχία. Εντύπωση προκάλεσε όχι τόσο η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που δεν υπερψήφισε, ως αρχικά αναμενόταν, αλλά η επιλογή Βενιζέλου να σπάσει τη γραμμή Γεννηματά και να υπερψηφίσει. 
     

  • Ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος
     
  • Ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Βασίλης Λεβέντης
     
  • Ο Βενιζέλος σπάει τη γραμμή της ΔΗΣΥ και θα ψηφίσει ΝΑΙ
     
  • Ολοκλήρωσε την παρέμβασή του ο Άδωνις Γεωργιάδης
     
  • Ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης
     
  • Σύγκρουση κορυφής Τσίπρα-Μητσοτάκη επί προσωπικού στη Βουλή

    Σκληρό ροκ ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη στη συζήτηση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην Ολομέλεια της Βουλής με στόχο τη διερεύνηση ενδεχομένων ευθυνών των τριών υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, που έχουν διαχειριστεί χαρτοφυλάκια της Υγείας

    Η αρχή της κόντρας έγινε από την επίθεση του κ. Μητσοτάκη προς τον πρωθυπουργό αλλά κυρίως από την αρχή της ομιλίας του πρωθυπουργού ο οποίος είπε: “Αναρωτιόμουν όλη μέρα εάν αξίζει τον κόπο να έρθω στη Βουλή και να σπαταλήσω μέρος του πολύτιμου χρόνου μου για να βρεθώ σε μια κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού που επιχειρεί η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μια πρόταση που την θυμήθηκαν ξαφνικά μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της Novartis. Αν έχει νόημα να σπαταλάμε τον χρόνο μας και να παρακολουθούμε την άσκηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού”.

    Με τον κ. Μητσοτάκη να ζητά το λόγο και να υπενθυμίζει σε υψηλούς τόνους ότι είναι υποχρέωση του πρωθυπουργού να παρίσταται στο κοινοβούλιο: Η παρουσία σας στο κοινοβούλιο δεν είναι σπατάλη χρόνου αλλά θεσμική υποχρέωση… ίσως έτσι να αντιληφθείτε και τη διάκριση των εξουσιών την οποία συστηματικά παραβιάζετε. Υπάρχουν υπουργοί σας που δεν έχουν έρθει ποτέ να απαντήσουν σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ όπως ο κ. Χουλιαράκης που έχει αναβάλλει πολλές φορές την παρουσία του εδώ”. Με τον Αλέξη Τσίπρα να του ανταπαντά ότι ο προηγούμενος πρωθυπουργός εμφανιζόταν στη Βουλή μόνο για καμία ομιλία του στον προϋπολογισμό.

    Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να απαντήσει και στο σχόλιο του πρωθυπουργού ο οποίος χαρακτήρισε την ομιλία του ως “ξέπονη”, η οποία γέμισε απελπίσία τους βουλευτές της ΝΔ και τους κοίμισε: “Εγώ δεν εκπαιδεύτηκα στα αμφιθέατρα των αντιπαραθέσεων δεν χρειάζεται να ανεβάζω τους τόνους για να προσελκύω το χειροκρότημα. Δεν θα δεχθώ καμία υπόδειξη ούτε για το ήθος ούτε για τον τρόπο που αρθρώνω τον κοινοβουλευτικό μου λόγο”.

    Ο πρωθυπουργός απάντησε στον κ. Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν στην προκαθορισμένη ημερομηνία και όχι με σκανδαλολογία. 

  • Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

    Ξεκίνησε με απαξιωτικό τόνο λέγοντας ότι αναρωτιόταν αν έχει νόημα να έρθουμε εδώ να παρακολουθούμε την άσκηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια φθηνή απόπειρα αντιπερισπασμού. 

    Πολύ αυστηρός προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ο πρωθυπουργός ιδίως όσον αφορά τα εθνικά θέματα: “Καλό θα ήταν να αφήσουμε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής έξω από το επίπεδο μιας αντιπαράθεσης για επικοινωνιακά οφέλη. Εγώ δεν θα μπω στον ίδιο ρόλο που εσείς πριν λίγο μπήκατε”. “Η χώρα έχει ανακτήσει τον ρόλο που της αξίζει ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Δεν το λέμε εμείς, αλλά το αναγνωρίζουν όλοι οι ισχυροί ηγέτες που έχουν επισκεφθεί τη χώρα τα τελευταία χρόνια αλλά και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε και στη δήλωση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη: “Πριν από λίγες μέρες ο στενός σας συνεργάτης κ. Κυρανάκης είπε ότι η τουρκική προκλητικότητα οφείλεται στην ελληνική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Υιοθετείτε την άποψη αυτή;”. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του απαντά ότι δεν είπε αυτό. 

    Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κάθισε με τον Τούρκο πρωθυπουργό στο Μόναχο σε ένα τραπεζάκι, που είχε μόνο την τουρκική σημαία, λέγοντας ειρωνικά ότι μάλλον την ελληνική θα την πήρε ο αέρας. “Εγώ όσα είχα να πω τα είπα μπροστά στον κ.Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και επέμεινε: “Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο είναι αδιαπραγματευτη η ΑΟΖ της Κύπρου. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή”.

    Δικαιολόγησε τη σημερινή καταψήφιση: “Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσει υπέρ της πρότασής σας θα βγείτε και θα πείτε: ορίστε έχουν κι αυτοί τις ενοχές τους, όλοι  ένοχοι, άρα ουδείς ένοχος”. 

    Μίλησε και για το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς το οποίο χαρακτήρισε νωρίτερα ως διαβόητο ο κ. Μητσοτάκης: “Μιλήσατε για το ηθικό πλεονέκτημα. Τι θέλετε να συγκρίνουμε; Το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς έναντι της ηθικής του παλαιού κομματικού συστήματος; Κάνατε το λάθος να μιλήσετε εσείς περί οικογενειοκρατίας και για διορισμούς. Η ευθιξία κύριε Μητσοτάκη είναι μια λέξη που δεν εγγράφεται προφανώς στο δικό σας λεξιλόγιο. Μας κρίνει ο λαός με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά. Κι αυτό αποδεικνύει το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς”. Μίλησε και για την παράιτηση της κ. Αντωνοπούλου: Η κυρία Αντωνοπούλου παραιτήθηκε και επέστρεψε τα 23.000 ευρώ, εσείς τα 200 εκατομμύρια που πήρατε με θαλασσοδάνεια θα τα επιστρέψετε ποτέ στο ελληνικό δημόσιο;”.

    “Αναφερθήκατε στον κ.Πολάκη, σας λέω λοιπόν ότι οι δικοί μας συνεργάτες μπορεί να υπήρξαν ιδιοκτήτες βουλανιζατέρ, δεν υπήρξαν, όμως, ποτέ ιδιοκτήτες offshore”, είπε ο πρωθυπουργός. 

  • Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

    Όπως αναμενόταν ήταν μία εφ όλης της ύλης ομιλία-επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης. Ξεκίνησε την ομιλία του με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ανδριανούπολη εκφράζοντας τη στήριξή του στους δύο Ελληνες αξιωματικούς και τις οικογένειές τους και χαρακτηρίζοντας την κράτησή τους ως “απαράδεκτη” που “προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ένταση στις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις”. Ρώτησε τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής αν είναι ευχαριστημένος με την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε και στον Πάνο Καμμένο καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι επέτρεψε στον υπουργό Εθνικής Αμύνης να επιδίδεται σε ανούσιους λεονταρισμούς. Ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο της ομιλίας του για τα εθνικά θέματα επεσήμανε ότι η ο κ. Τσίπρας υποτίμησε το περιστατικό της σύλληψης των δύο αξιωματικών όπως και τον προκλητικό εμβολισμό του σκάφους του λιμενικού ενώ επανέλαβε την πρόταση του Θοδωράκη για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Αμύνης.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβεται στην υπόθεση της Novartis και δεν αφήνει να πέσει φως στο σκοτάδι που η ίδια έχει ρίξει στην υπόθεση. Επανερχόμενος στο θέμα της σημερινής συζήτησης ανέφερε την άρνηση για τη σύσταση επιτροπής και στο παρελθόν για τα capital control και καταλήγοντας στον κ.Καμμένο. Τόνισε ότι η ΝΔ έχει υπερψηφίσει κάθε πρόταση της κυβέρνησης, από τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ μέχρι την υπόθεση Novartis.

    “Η δική μας πρόταση γίνεται και για να απαντήσουμε στη δική σας δειλία να εξαιρέσετε τους δικούς υπουργούς”, είπε εμφατικά ο κ. Μητσοτάκης.

    Μεγάλη ένταση και έμφαση έδωσε λέγοντας:

    “Εσείς δεν είστε ούτε αριστεροί, ούτε δεξιοί, ούτε κεντρώοι. Το μόνο που είστε,  είστε τυχοδιώκτες που σας ενδιαφέρει να κρατήσετε την εξουσία. Και έχετε κάνει τα πάντα για αυτό (…) Ποτέ δεν διαθέτατε ηθικό πλεονέκτημα, όσο και να το διαφημίσατε. Ταξίδι στη Βενεζουέλα, με ιδιωτικά τζετ, στημένοι διαγωνισμοί για τηλεοπτικές άδειες, ανοχή στο λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων, συμμαχία με τους βαρόνους του ηλεκτρονικού τζόγου, τους νέους διαπλεκόμενους συμμάχους σας που ακόμη δεν τους έχετε βάλει να πληρώσουν φόρους”
     

  • Ολοκληρώθηκε η ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε ως έωλη και εντελώς ανακόλουθη την πρόταση της ΝΔ ενώ παρέθεσε ανακρίβειες και αστοχίες στις καταθέσεις του ανώνυμο μάρτυρα. 
     
  • Ολοκληρώθηκε η ομιλία της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά, η οποία επιτέθηκε και στη Νέα Δημοκρατία
     
  • Κατέθεσε στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην Ολομέλεια της Βουλής με στόχο τη διερεύνηση ενδεχομένων ευθυνών του ιδίου, του Παναγιώτη Κουρουμπλή και του Ανδρέα Ξανθό, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, κάνοντας οξεία επίθεση προς την αντιπολίτευση.
    Αναλυτικά εδώ
     
  • O υπουργός και βουλευτής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σύμφωνα με την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής πρέπει να εξεταστεί για ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων και την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Από το βήμα της Βουλής κατέθεσε ότι “δεν υπάρχει κανένα αδίκημα, παρά μόνο η «μανία της Ν.Δ. και του φιλικού της Τύπου απέναντι μου γιατί ξέρουν τη δική μου σχέση με την ευρύτερη κοινωνία στον χώρο της κεντροαριστεράς”. Καταγγέλει ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ανώνυμη μαρτυρία και τονίζει ότι δε γίνεται να εξισώνονται οι προστατευόμενοι μάρτυρες μα ανώνυμες μαρτυρίες. Και είπε εμφατικά: “Είμαι υπερήφανος που κατά της υπουργείας μου καταφέραμε να κρατήσουμε τα χρεοκοπημένα νοσοκομεία που μας αφήσατε. Είμαι υπερήφανος που δεν άφησα την πατρίδα χωρίς φάρμακα την περίοδο των Capital Controls (..) Έχω κρυστάλλινο πρόσωπο και σας καλώ να ζητήσετε συγγνώμη”. 
     
  • Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis, Ευάγγελος Βενιζέλος, τοποθετήθηκε κάνοντας ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση και λέγοντας χαρακτηριστικά: 
    “Κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας, τελείωσε ο πολιτικός σας χρόνος και ετοιμάζεσθε όχι για την καθαρή έξοδο της χώρας στις αγορές, αλλά για τη βρώμικη, δυστυχώς, δική σας έξοδο από την εξουσία”
    Ολόκληρη η ομιλία του εδώ
     
  • Ξεκίνησε η διαδικασία με προεδρεύουσα την Τασία Χριστοδουλοπούλου.
     
  • Πρώτος μίλησε ως εισηγητής της ΝΔ ο κ. Τασούλας, ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα του υπερψήφισε όλες τις προανακριτικές και όλες τις εξεταστικές που έφερε η κυβέρνηση, ζητώντας από τα μέλη της να ψηφίσουν τη σημερινή πρόταση.
     
  • Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο κ. Λάππας ο οποίος τόνισε: “Εμείς θα διερευνήσουμε τα πάντα, όλα όσα πρέπει να διερευνήσουμε και θα φροντίσουμε το συντομότερο η δικογραφία να πάει στην τακτική Δικαιοσύνη”. Απάντησε και στον κ. Τασσούλα και στην αναφορά του περί παραγραφής λέγοντας η κινηση της ΝΔ αποτελεί “κίνηση αντιπερισπασμο.
     
  • Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Παπαθεοδώρου, μίλησε για “βιομηχανία λάσπης” και “συγκάλυψη των δικών σας” αναφερόμενος στην κυβέρνηση.
     
  • Ο κ. Καραθανασόπουλος ως εισηγητής του ΚΚΕ διευκρίνισε ότι “δεν θα νομιμοποιήσουμε με τη στάση μας και την παρουσία μας ακριβώς τη συσκότιση των πραγματικών υπευθύνων και των πραγματικών ζητημάτων”.

  • Ο κ. Γεωργιάδης ως εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων ζήτησε να χυθεί άπλετο φως. 

  • Ο κ. Μαυρωτάς εκ μέρους του Ποταμιού διερωτήθηκε αν ισχύει τελικά το “όλα στο φως” για την κυβέρνηση. 

  • Ο εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κ. Λαζαρίδης, επιτέθηκε σφοδρά στην αξιωματική αντιπολίτευση. 
     

  • Η πρόταση της Νέας Δημοκρατία ήρθε σαν απάντηση στην κυβέρνηση για την υπόθεση Novartis, της οποίας η Προανακριτική έθετε εκτός τα πεπραγμένα των δικών της υπουργών. Η πρόταση αναμένεται να υπερψηφιστεί και από το Κίνημα Αλλαγής (Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι) ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση δεν υπεγράφη από το Μάριο Σαλμά σηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων εντός του κόμματος. 
     
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να σηκώσει τους τόνους και να δεν θα περιοριστεί μόνο στο συγκεκριμένο θέμα. Η αντζέντα θα περιλαμβάνει τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά ζητήματα, θα αναφερθεί τόσο στη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών όσο και στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παραμείνει στη γραμμή της ΝΔ “όλα στο φως”. Αναμένεται μία ομιλία εφ όλης της ύλης.

 

Facebook Comments