Δεκτή απο το Ισραήλ και τη Χαμάς έγινε η πρόταση της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός 72 ωρών στη Γάζα, απο τις 08:00 το πρωί της Τρίτης. Νωρίτερα, σε κεντρικό δρόμο της Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνιος οδηγός εκσκαφέα ανέτρεψε λεωφορείο, προκαλώντας τον θάνατο ενός Ισραηλινού.

Ενα νεκρό παιδί εν μέσω εκεχειρίας

Εληξε χθες το απόγευμα η ολιγόωρη ανθρωπιστική εκεχειρία που μονομερώς κήρυξε το Ισραήλ, ώστε να επιτραπεί η προώθηση βοήθειας στους πολιορκημένους Παλαιστινίους. Την ίδια στιγμή, δύο επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ιερουσαλήμ με στόχο Ισραηλινούς.

Προσκόμματα στην ισραηλινή διπλωματία δημιουργεί, στο μεταξύ, η αποκάλυψη του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ότι το Ισραήλ και τουλάχιστον μία ακόμη δυτική υπηρεσία πληροφοριών είχαν θέσει υπό παρακολούθηση τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια του περσινού του διπλωματικού μαραθωνίου με στόχο την επίλυση του μεσανατολικού προβλήματος.

Το έγκυρο περιοδικό αποκαλύπτει ότι «πολλοί κύκλοι υπηρεσιών αντικατασκοπίας» υποστηρίζουν ότι, αν και ο κ. Κέρι διέθετε ειδικά κρυπτογραφημένο κινητό τηλέφωνο στην υπουργική κατοικία της Τζόρτζταουν, συνήθιζε κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών του και χάριν ευκολίας να χρησιμοποιεί το προσωπικό του τηλέφωνο, τις συνομιλίες του οποίου υπέκλεπταν μυστικές υπηρεσίες. «Μεγάλος αριθμός τέτοιων συνδιαλέξεων, που πραγματοποιήθηκαν μέσω δορυφόρου, υπεκλάπησαν από τουλάχιστον δύο ξένες υπηρεσίες, με τους Ισραηλινούς να είναι η μία από αυτές. Είναι επίσης πολύ πιθανό Ρώσοι και Κινέζοι να υπέκλεπταν και αυτοί τις συνομιλίες του Αμερικανού ΥΠΕΞ», αναφέρει το άρθρο του Spiegel.

Καταυλισμό προσφύγων στην πόλη της Γάζας βομβάρδισαν χθες ισραηλινά αεροσκάφη, κατά τη διάρκεια της επτάωρης εκεχειρίας, προκαλώντας τον θάνατο οκτάχρονου κοριτσιού και τον τραυματισμό 29 αμάχων. Το περιστατικό διέψευσε η εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού που κατήγγειλε ότι, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν τέσσερις ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ. Αξιωματούχοι στη Γάζα αναφέρουν ότι 1.831 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί από τις 8 Ιουλίου μέχρι χθες από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πυκνοκατοικημένη ζώνη.

Στην Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνιος οδηγός εκσκαφέα πάτησε με το βαρύ όχημά του Ισραηλινό πολίτη, προτού χτυπήσει με αυτό διερχόμενο λεωφορείο, το οποίο ανετράπη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας που πυροβόλησε και σκότωσε τον οδηγό του βαρέως οχήματος, η ενέργεια πρέπει να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική».

Λίγες ώρες αργότερα, άγνωστος ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε Ισραηλινό στρατιώτη έξω από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, προτού τραπεί σε φυγή.

Παρά τις εξαγγελίες Ισραηλινών αξιωματούχων για ταχεία ολοκλήρωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Νετανιάχου δήλωνε χθες ότι ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει τις θέσεις του «εκατέρωθεν» των συνόρων, σε μία προσπάθεια οριστικής καταστροφής των σηράγγων μέσω των οποίων εξοπλίζεται η Χαμάς.

Συνάντηση

Στο μεταξύ, την πρώτη τους συνάντηση πραγματοποίησαν χθες στο Κάιρο εκπρόσωποι των μέχρι πρότινος πολιτικών αντιπάλων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, υπό την αιγίδα Αιγυπτίων διαμεσολαβητών.

Το Ισραήλ αρνήθηκε ωστόσο να παραστεί στη συνάντηση, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς δεν τηρεί τις αποφάσεις για προσωρινές εκεχειρίες, απαιτώντας επίσης την καταστροφή κάθε σήραγγας. Η Χαμάς, από τη μεριά της, ζητά την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας από το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Facebook Comments