Το ΑΕΠ της Ιταλίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στο – 0,2%, σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat.

Σε ετήσια βάση, η μείωση είναι της τάξης του 0,3%. «Παρά τις υποσχέσεις και τις προσπάθειες της κυβέρνησης, η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να είναι αρνητική», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, στην διαδικτυακή της έκδοση. Από τον φετινό Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο παράλληλα το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν είχε μειωθεί κατά 0,1%.

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η πρώτη κίνηση στην οποία μπορεί να προχωρήσει τώρα η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι είναι ο περιορισμός των φορολογικών ελαφρύνσεων για τους ιταλούς πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η ιταλική κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,8%. Με την συνεχιζόμενη ύφεση υπάρχει ο κίνδυνος να υπερβεί η χώρα και το υποχρεωτικό όριο του 3% που έχει τεθεί για τη σχέση του δημοσίου ελλείμματος με το ΑΕΠ.

Μοναδικό θετικό στοιχείο για την ιταλική οικονομία η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία τον περασμένο Ιούνιο, σε μηνιαία βάση, σημείωσε άνοδο του 0,9%.

Τα στοιχεία αυτά αναφορικά με το ΑΕΠ είναι τα πλέον αρνητικά από το 2000 ως σήμερα.

Facebook Comments