Παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών της Γερμανίας κατά 0,9% η σημερινή ανακοίνωση εμφάνισε πτώση 3,2% τον Ιούνιο, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Η απόφαση για επιβολή διευρυμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξαιτίας της συνεχιζόμενης έντασης με την Ουκρανία φαίνεται να έχει αντίκτυπο στην οικονομία της Γερμανίας καθώς αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία εξακολουθεί να ενισχύει τα στρατεύματά της στα σύνορα με την Ουκρανία και σύμφωνα με στοιχεία τα τοποθετεί σε θέσεις πιο κοντά στα σύνορα σε σχέση με το που βρίσκονταν κατά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η γεωπολιτική αστάθεια επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα, που όπως απεικονίζεται από τον δείκτη Ifo σημειώνει πτώση, ενώ πλήγμα έχουν δεχθεί και οι χρηματιστηριακοί δείκτες που εξακολουθούν να δέχονται πιέσεις και να καταγράφουν απώλειες. Εμπορικές συμφωνίες και επενδύσεις έργου γερμανικών εταιριών στη Ρωσία δε μπορούν να υλοποιηθούν εξαιτίας των κυρώσεων.

Βέβαια δε λείπουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι η σημερινή ανακοίνωση δεν είναι τόσο αρνητική σε δεύτερη ανάγνωση, καθώς η επιρροή από τις γεωπολιτικές εντάσεις είναι προσωρινή και θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την τόνωση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, την Αγγλία και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης βοηθούμενη και από την πτώση που έχει καταγράψει το τελευταίο διάστημα το νόμισμα.

Facebook Comments