Συνεχίστηκε και την Τετάρτη το σερί των πτωτικών συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Η πτώση στο Χρηματιστήριο σημειώνεται εν μέσω πτωτικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών, στον απόηχο των αντιποίνων που αποφάσισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση, αλλά και για το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης Ρωσίας- Ουκρανίας.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, λόγω των ανησυχιών για την πιθανότητα οι ελληνικές τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια και ίσως νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, μετά τα stress tests της ΕΚΤ.

Επιδείνωση του κλίματος παρατηρήθηκε και στην αγορά ομολόγων, η οποία αποδίδεται, εκτός των άλλων και στο ότι οι ξένοι επενδυτές δεν αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει οριστικά η τρόικα από την Ελλάδα, καθώς ανησυχούν για εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος, έχοντας ως παράδειγμα τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πορτογαλία με την κατάρρευση της Banco Espirito Santo, η οποία συνέβη μόλις η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα βοήθειας.

Η χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε πτωτικά για όγδοη συνεχή συνεδρίαση, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 1.100 μονάδων. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.093,51 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,66%.

Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 19ης Μαΐου 2014 (1.066,54 μονάδες). Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.073,98 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 4,40%. Στη διάρκεια των οκτώ τελευταίων πτωτικών συνεδριάσεων, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολικές απώλειες 9,97%. Η πτώση των τιμών των μετοχών συνοδεύθηκε και από σημαντική αύξηση της αξίας των συναλλαγών η οποία ανήλθε στα 252,14 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,84%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,74%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με άνοδο έκλεισαν οι μετοχές της Eurobank Properties (+2,64%), της Coca Cola HBC (+1,10%), του ΟΛΠ (+0,77%), του ΟΠΑΠ (+0,68%) και της ΕΧΑΕ (+0,28%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-11,27%), της Eurobank (-5,88%), της Τιτάν (-5,32%), της Alpha Bank (-4,50%), της Viohalco (-3,93%), της ΓΚΕ ΤΕΡΝΑ (-3,89%), της ΔΕΗ (-3,55%) και της MIG (-3,02%).

Με πτώση 1,76% έκλεισε η μετοχή της Εθνικής, η οποία από αύριο θα αντικαταστήσει τη μετοχή της Banco Espirito Santo στους δείκτες Stoxx Global 1800 και Stoxx Europe 600.

Facebook Comments