Οι πρόσφατες ανακοινώσεις έκρυβαν μια δυσάρεστη έκπληξη για την Ευρωζώνη, καθώς έδειξαν ότι η οικονομία της Ιταλίας βρίσκεται σε ύφεση για τρίτη φορά από την αρχή της κρίσης το 2008.

Τα στοιχεία ήρθαν στη δημοσιότητα την ίδια μέρα που συνεδρίαζε η ΕΚΤ και όπως ήταν αναμενόμενο ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας σχολίασε αυτή την απρόσμενη εξέλιξη.

Όπως ανέφερε οι χώρες που βρέθηκαν σε δυσμενή θέση με το ξέσπασμα της κρίσης χρέους και προχώρησαν σε διαρθρωτικές αλλαγές έχουν σημειώσει ανάκαμψη και αυτό το παράδειγμα θα πρέπει να ακολουθήσει και η Ιταλία καθώς, όπως τόνισε, η έλλειψη δραστικών και αποφασιστικών μέτρων δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας το οποίο δεν ευνοεί τις επενδύσεις.

Το ΑΕΠ της Ιταλίας συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο και η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε την εκτίμησή της για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2014 στο 0,2% και το βάρος πλέον βρίσκεται στην ιταλική κυβέρνηση για λήψη αποφάσεων προκειμένου να τονωθεί η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνη. Την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε την ανακοίνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, καθώς επίσης και τις αντίστοιχες ανακοινώσεις για τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Facebook Comments