Η διευθέτηση του χρέους και η οριστική απομάκρυνση της τρόικας από την Ελλάδα είναι τα δύο μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης με φόντο την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει να διανύσει ένα καυτό φθινόπωρο σε μια πολιτική διαδρομή γεμάτη «νάρκες», τόσο από τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων όσο από την επιμονή του Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει το πολιτικό σκηνικό σε… εξάμηνη προεκλογική αρένα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην οδό των μεταρρυθμίσεων, να ξεκινήσει δυναμικά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στις 3 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι για το θέμα του ελληνικού χρέους και να πετύχει την οριστική αποχώρηση του ΔΝΤ από τον κορμό των δανειστών. Ολα δείχνουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα πάρει -κι αυτό- το παιχνίδι πάνω του…

Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και το οικονομικό επιτελείο θα βάλουν τις τελευταίες πινελιές στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά από το βήμα της ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι με την πρώτη δημόσια παρέμβασή του από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σαμαράς θα αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που μεταφέρει η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα συνομιλώντας με τη «βάση».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για έναν οδικό χάρτη με διάφορους σταθμούς όπου ο πρώτος ήταν η συμφωνία με τους εταίρους πως αν η Ελλάδα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα θα άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση για το χρέος. Η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη, τονίζουν οι συνεργάτες του, ωστόσο υπάρχει η βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα «κλείσει» λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και το πρώτο στοίχημα θα έχει επιτευχθεί: να κηρυχθεί επίσημα το χρέος βιώσιμο.

Από το βήμα της ΔΕΘ ο Αντώνης Σαμαράς θα αναφερθεί αναλυτικά στη σταδιακή έναρξη των φοροελαφρύνσεων και θα τονίσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο ούτε νέα μέτρα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει δέσμη μέτρων με στροφή στην καθημερινότητα των πολιτών με το στοιχείο της μεταρρύθμισης στους κρίσιμους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Δημόσιας Τάξης. Αρχές Σεπτεμβρίου και από τα χείλη του πρωθυπουργού θα αποκλειστεί και το σενάριο των πρόωρων εκλογών που έρχεται συχνά στην επικαιρότητα τόσο από την αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τις συζητήσεις με φόντο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Εκλογές αυτή την περίοδο θα είναι καταστροφή για τη χώρα», έλεγε χαρακτηριστικά συνεργάτης του πρωθυπουργού. «Ολες οι θυσίες των πολιτών θα πήγαιναν χαμένες και η χώρα θα έφευγε από τις ράγες της σταθερότητας και της ανάπτυξης όπου έχει μπει με κόπο και αίμα». Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου προσθέτουν ότι οι πολίτες δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές και εκτιμούν ότι η πολιτική που ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας «ανατροπή» και «πρόωρες κάλπες» πέφτει στο κενό.


Το στοίχημα των 180 βουλευτών και ο ΕΝΦΙΑ

Με φόντο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια αλλά και αισιόδοξος ότι θα πετύχει την πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου τοποθετεί την εκκίνηση της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, που έχει απώτατο όριο την 8η Φεβρουαρίου, μέσα στον Ιανουάριο του 2015, λέγοντας πως δεν γίνεται, για το κύρος του θεσμού, η διαδικασία εκλογής του επόμενου Προέδρου Δημοκρατίας να ξεκινήσει νωρίτερα.

«Η χώρα από τον Σεπτέμβριο θα είναι σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή. Φαντάζεστε να στείλουμε το μήνυμα στους εταίρους ότι η χώρα θα πάει σε εκλογές ενώ θα επίκειται η διαπραγμάτευση για το χρέος;», έλεγε χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.» της Κυριακής συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά.

Ενα ακόμη «μέτωπο» που έχει να διαχειριστεί το Μαξίμου είναι να εκτονωθεί το κλίμα στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα που «βράζει». Στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι με την επιστροφή τους στην Ολομέλεια οι βουλευτές της περιφέρειας θα μεταφέρουν το αρνητικό κλίμα που εισέπραξαν από τους ψηφοφόρους τους ειδικά μετά το αλαλούμ του ΕΝΦΙΑ, στο οποίο προσθέτουν τη διαρκή γκρίνια από τη «στενή σχέση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο».

Είναι ακόμη… νωπή η οργή γαλάζιων βουλευτών από τη δήλωση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης σχετικά με την αναβολή της καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων κατά ένα μήνα, όπου σχολίαζαν πως τις θετικές εντυπώσεις εισέπραξε το ΠΑΣΟΚ και όχι η Ν.Δ. παρά το γεγονός ότι η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά για να διορθωθούν τα λάθη ήταν άμεση. Ωστόσο, δεν υπάρχει ανησυχία να χαθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και εκτιμάται ότι το κρίσιμο διάστημα μέχρι την κατάθεση και την ψήφιση του Προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα το διανύσει με επιτυχία.

Από το φθινόπωρο αναμένεται να πυκνώσουν στο παρασκήνιο οι επαφές με βουλευτές για να κλειδώσει ο μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών, ενώ στην ατζέντα του πρωθυπουργού υπάρχει σχεδιασμός για αναδιάρθρωση στο κόμμα, με τη διεύρυνση να βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της κομματικής προτεραιότητας.

Facebook Comments