'

Αποστάσεις Χ. Κλίντον από την πολιτική Ομπάμα απέναντι στη Συρία

MarketNews

Αποστάσεις Χ. Κλίντον από την πολιτική Ομπάμα απέναντι στη Συρία, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Αποστάσεις από την εξωτερική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε ό,τι αφορά τη Συρία πήρε η πρώην επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ και πιθανή υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2016 Χίλαρι Κλίντον, χαρακτηρίζοντας «αποτυχημένη» την απόφαση της Ουάσινγκτον να μην επέμβει στα πρώτα στάδια του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Ο Ομπάμα έχει επικριθεί κατά καιρούς ότι δεν έχει αναλάβει επαρκή δράση για να υποστηρίξει τους Σύρους οι οποίοι εξεγέρθηκαν εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η αποτυχία να βοηθήσουμε να σχηματιστεί μια αξιόπιστη μάχιμη δύναμη αποτελούμενη από τους ανθρώπους που ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις εναντίον του Άσαντ -ισλαμιστές, οπαδοί ενός κοσμικού κράτους, και όλους όσοι ήταν ανάμεσα τους-, η αποτυχία αυτή άφησε ένα μεγάλο κενό, το οποίο καλύπτουν τώρα οι τζιχαντιστές», είπε η Χίλαρι Κλίντον σε συνέντευξή της στο περιοδικό The Atlantic.

Η Κλίντον υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Ομπάμα στην πρώτη του θητεία στην προεδρία και αποχώρησε στις αρχές του 2013, ήταν δηλαδή στέλεχος της κυβέρνησης κατά τα πρώτα στάδια της λαϊκής εξέγερσης στη Συρία.

Η ίδια θεωρείται μια πιθανή και ιδιαίτερα ισχυρή διεκδικήτρια του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος ώστε να είναι η υποψήφιά του για την προεδρία στις εκλογές του 2016. Είχε ηττηθεί από τον Ομπάμα όταν είχαν αναμετρηθεί για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2008.

Ερωτηθείσα σχετικά με το σλόγκαν του Ομπάμα «μην κάνεις ηλίθια πράγματα», το οποίο ο ίδιος χρησιμοποιεί για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο χαράσσει την εξωτερική του πολιτική, η Κλίντον είπε πως «οι μεγάλες δυνάμεις χρειάζονται οργανωτικές αρχές, και η φράση ‘μην κάνεις ηλίθια πράγματα’ δεν είναι μια οργανωτική αρχή».

Στην ίδια συνέντευξη, η Κλίντον τάχθηκε σθεναρά υπέρ της στρατιωτικής επιχείρησης την οποία διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και του πρωθυπουργού της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Κλίντον τάχθηκε υπέρ του «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», κρίνοντας ότι η κύρια ευθύνη για το ξέσπασμα της σύρραξης «ανήκει στη Χαμάς».