'

Χάρη στην ΕΚΤ δεν «κουρεύτηκε» η BES

Reuters

Χάρη στην ΕΚΤ δεν «κουρεύτηκε» η BES , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Προηγούμενο που δεν θα επαναληφθεί μετά το 2015 συνιστά η διάσωση της πορτογαλικής Banco Espirito Santo, σύμφωνα με το Reuters. Η πορτογαλική τράπεζα έλαβε κρατική βοήθεια αλλά δεν ενεργοποιήθηκαν οι νέοι κανόνες που προβλέπουν «κούρεμα» για τους ομολογιούχους.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο υποστηρίζει ότι αυτό συνέβη επειδή η ΕΚΤ κατείχε ομόλογα της τράπεζας 7,4 δισ. ευρώ, ως εχέγγυα για έκτακτη χρηματοδότηση που της είχε προσφέρει. Κατά συνέπεια θα έπρεπε να «κουρευτεί» η ΕΚΤ.

Η εξαίρεση κατέστη εφικτή καθώς ακόμα η Πορτογαλία δεν έχει υιοθετήσει τον κοινοτικό κανόνα για το «bail-in» στην εθνική νομοθεσία, κάτι που θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι το τέλος του 2015.

Για τη συνέχεια προκύπτουν, πάντως, ισχυρά ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της ΕΚΤ, που θα είναι το αρμόδιο όργανο για την εποπτεία των τραπεζών, αλλά εφόσον εντοπίζει προβλήματα και ενεργοποιεί τη διαδικασία του bail-in θα αναγκάζεται η ίδια σε σημαντικές ζημίες.