«Η ανάκαμψη σε μια σειρά προηγμένες οικονομίες είναι απογοητευτική» παραδέχθηκε χθες ο αντιπρόεδρος της Fed, Στάνλεϊ Φίσερ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Μιλώντας σε συνέδριο στην Στοκχόλμη, ο κ. Φίσερ υποστήριξε ότι εξαιτίας της ασθενικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ και διεθνώς «πολλοί παρατηρητές, μεταξύ των οποίων και η Fed, υποβαθμίζουν τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τις αναπτυξιακές δυνατότητες στις ΗΠΑ».

Παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι «δεν έχει αποσαφηνιστεί κατά πόσον η αμερικανική οικονομία έχει υποστεί μόνιμη ζημία από την ύφεση», παραπέμποντας στην επιβράδυνση του ρυθμού βελτίωσης της παραγωγικότητας και στη μείωση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά εργασίας.

Προβληματισμός

Αυξημένος είναι ο προβληματισμός για τις αναπτυξιακές επιδόσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Μπορεί τα τελευταία στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ να ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, αλλά σε μεγάλο βαθμό αυτό αποδόθηκε στην αύξηση των αποθεμάτων, δηλαδή σε κάτι που ουσιαστικά «προεξοφλεί» ανάπτυξη επόμενων τριμήνων. Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι ανησυχίες για την Ευρωζώνη. Την Πέμπτη η Eurostat αναμένεται να δημοσιοποιήσει νεότερα στοιχεία για τις αναπτυξιακές επιδόσεις.

Αυτά πιθανότατα θα επικυρώσουν την επιστροφή της Ιταλίας στην ύφεση και θα αναδείξουν το αντίστοιχο… φλερτ της Γαλλίας. Θα καταγράφουν επίσης σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Γερμανία, με αρκετούς αναλυτές να προβλέπουν ακόμα και συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το β τρίμηνο.

Μέχρι σήμερα η γερμανική οικονομία υπήρξε η ατμομηχανή της Ευρωζώνης, οπότε η υστέρηση σε αυτή ενδέχεται να παρασύρει το σύνολο της περιοχής σε νέα ύφεση.

Σύμφωνα με χθεσινή έρευνα του Bloomberg, η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε 0,1% τους ανοιξιάτικους μήνες. Εξασθένηση της ανάπτυξης καταγράφουν για τη Γερμανία τα νεότερα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Στην ίδια έρευνα ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις και για την ιαπωνική οικονομία, ενώ στις υπόλοιπες μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες παρατηρείται στασιμότητα.

Facebook Comments