'

Κέρι: Οι ΗΠΑ στηρίζουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ιράκ

MarketNews

Κέρι: Οι ΗΠΑ στηρίζουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ιράκ  , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Οι ΗΠΑ θέλουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ιράκ, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη διεύρυνση της πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειάς τους, δήλωσαν σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, που επισκέπτονται το Σίδνεϊ.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Χέιγκελ επιβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον παραδίδει όπλα, μέσω της ιρακινής κυβέρνησης, στους Κούρδους που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο ΥΠΕΞ Κέρι κάλεσε το νέο ιρακινό πρωθυπουργό Χάινταρ αλ-Αμπάντι, ο οποίος διορίσθηκε χθες, Δευτέρα, «να σχηματίσει το συντομότερο δυνατόν μια νέα κυβέρνηση» για να αντιμετωπίσει τη βαθιά κρίση που διέρχεται το Ιράκ. «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν μια κυβέρνηση ενότητας στο Ιράκ και ιδιαίτερα τη μάχη της εναντίον του ΙΚΙΛ», της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε.

Ο κ. Κέρι απέκλεισε πάντως κάθε ενδεχόμενο να αποσταλούν χερσαία στρατεύματα των ΗΠΑ. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι είναι ανάγκη οι ηγέτες του Ιράκ να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών τους λαμβάνοντας μέτρα που να καταδεικνύουν την αποφασιστικότητά τους.

Οι Κέρι και Χέιγκελ έκαναν τα σχόλια αυτό στο Σίδνεϊ, έπειτα από μια δήλωση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι το Ιράκ πραγματοποίησε «ένα ελπιδοφόρο βήμα προς τα εμπρός» ορίζοντας ως νέο πρωθυπουργό του τον Χάιντερ αλ-Αμπάντι.

Οι ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει τον τερματισμό της τρέχουσας 8ετούς πρωθυπουργίας του Νούρι αλ-Μάλικι, παρόλο που αυτός ο τελευταίος δεν δείχνει να προτίθεται να εγκαταλείψει την εξουσία. Έχουν κατηγορήσει τον κ. Μάλικι ότι δεν κατάφερε να σφυρηλατήσει τη συναίνεση και πως τροφοδοτεί τη θρησκευτική βία που διαμελίζει το Ιράκ.

Ο κ. Κέρι ανακοίνωσε επίσης πως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία θα προσφύγουν στον ΟΗΕ σχετικά με την απειλή των ξένων τζιχαντιστών που πολεμούν στη Συρία, το Ιράκ ή αλλού.

«Έχουμε την πρόθεση να φέρουμε μαζί το θέμα αυτό στα Ηνωμένα Έθνη [...] με στόχο να πετύχουμε τη στήριξη των χωρών καταγωγής [των τζιχαντιστών] και των ενδιαφερομένων χωρών», στις οποίες πηγαίνουν να πολεμήσουν, δήλωσε ο Κέρι.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης σήμερα ότι ελπίζει πως η διεθνής κοινότητα θα μπορέσει να βρει ένα τρόπο για να συνεργασθούν η Ρωσία και η Ουκρανία ώστε να διευκολυνθεί η διεξαγωγή μιας επίσημης έρευνας για τη συντριβή του επιβατικού αεροπλάνου της εταιρείας Malaysia Airlines.

Ο κ. Κέρι, ο οποίος καταδίκασε αυτό το «αδιανόητο έγκλημα», δήλωσε πως, παρόλο που οι ΗΠΑ δεν έχουν αμφιβολία πως η Πτήση MH17 καταρρίφθηκε από φιλορώσους αντάρτες στην Ουκρανία, είναι ανάγκη να διεξαχθεί πλήρης έρευνα για να νομιμοποιηθούν «οποιαδήποτε μέτρα πάρουμε στη συνέχεια».

«Ελπίζουμε και προσευχόμαστε να μπορέσουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες να βρούμε ένα τρόπο για να μπορέσουν ο [ουκρανός] πρόεδρος Ποροσένκο και η Ουκρανία να δουλέψουν με τη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Κέρι στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Σίδνεϊ.