Στο επίπεδο του 35% «βλέπουν» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι αναλυτές στο τέλος του έτους, από 32% το 2013, και εκτιμούν ότι αυτό θα είναι το σημείο κορύφωσης και ότι η αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει στη συνέχεια, με το δείκτη να προσγειώνεται στο 23% το 2018.

Η συσχέτιση μεταξύ ανεργίας και επισφαλειών είναι εξαιρετικά στενή στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό, εάν στο μέτωπο της απασχόλησης υπάρξει καλή εξέλιξη με γοργότερο ρυθμό και επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενδέχεται ο δείκτης να υποχωρήσει στο 15% το 2018-2019.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο γενικός δείκτης δανείων σε καθυστέρηση στο τέλος του πρώτου τριμήνου ήταν 33,6%, με τον δείκτη των καταναλωτικών δανείων να διαμορφώνεται στο 49,2%, των επιχειρηματικών δανείων στο 33,8% και των στεγαστικών δανείων στο 27,3%.

Η άνοδος εκτιμάται κατά 1%-3% ανάλογα με την κατηγορία στο ανώτερο σημείο, που τοποθετείται στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2015.

 

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

 

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι αναλυτές, η συσχέτιση επισφαλειών και ανεργίας φθάνει το 100% στην Ελλάδα, αλλά είναι επίσης στενή και στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς διαμορφώνεται στο 90% σε Ισπανία και Ιταλία και κάπως χαμηλότερη σε Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η μείωση της ανεργίας θα είναι γοργότερη στην Ελλάδα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια, από 27% το 2013 στο 14% το 2019, με τη συνδρομή της ανόδου του ΑΕΠ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική η βελτίωση στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων. Αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες έχουν τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο οποίος παραμένει σε ανοδική πορεία, αν και δημιουργούνται σταθερά λιγότερα «κόκκινα» δάνεια κάθε τρίμηνο.

Η στενή συσχέτιση των «κόκκινων» δανείων με την ανεργία οφείλεται στο μεγάλο ποσοστό χρέους των νοικοκυριών, αναφέρει έκθεση του Citigroup. Ετσι, το ένα τρίτο του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι στεγαστικά, ενώ ακόμη και τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια είναι στην ουσία δάνεια λιανικής.

Λιανική και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιστοιχούν στο 84% των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα και στο 78% στην Ιταλία, ενώ μόνο το 12% αυτών αφορά μεγάλες επιχειρήσεις, ποσοστό που διαμορφώνεται σε 48% στην Ιρλανδία.

Η αποκλιμάκωση του μεγάλου ύψους μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί βασικό σημείο του επενδυτικού στόρι των ελληνικών τραπεζών, καθώς θα επιτρέψει μείωση των προβλέψεων και επαναφορά των εσόδων από τόκους. Ακριβώς η εξομάλυνση των προβλέψεων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την κερδοφορία των τραπεζών.

Ηδη από το πρώτο τρίμηνο εμπεδώνεται η τάση μείωσης των νέων καθυστερήσεων, αλλά η υποχώρηση του όγκου των επισφαλειών έπεται της ανάκαμψης περίπου κατά ένα εξάμηνο. Οπως εκτιμούν οι αναλυτές, μια μεταβολή της τάξης του 1% στα εγχώρια ΝPLs αντιστοιχεί σε μεταβολή κατά 200-300 μονάδες βάσης του δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) και κατά 40 μ.β. του core tier I για το 2017.

Οσον αφορά την επίπτωση στα έσοδα, εάν υποτεθεί η επανείσπραξη του 10% των NPLs, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα έχουν όφελος στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα της τάξης των 350 εκατ. ευρώ και θα μπορούν να «επαναφέρουν» προβλέψεις ύψους 4 δισ. ευρώ.

Το όφελος αυξάνεται στα 700 εκατ. ευρώ περίπου καθαρών επιτοκιακών εσόδων, αν το ποσοστό του recovery ανέλθει στο 20%, με τις προβλέψεις που επιστρέφουν να φθάνουν τα 8 δισ. ευρώ.

Εκθεση της Citi

Πανηγυρική θα έλεγε κανείς τη χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α. για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος αντέδρασε ιδιαίτερα θετικά στις εκτιμήσεις ότι τα stress tests δεν θα επιβάλουν κάποια αξιοσημείωτη νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, γεγονός το οποίο ενισχύει και έκθεση της Citi.

Η τελευταία, αν και διατηρεί σχετική επιφύλαξη, σημειώνει πως, εφόσον η ΕΚΤ ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο ελέγχων με τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα αποδειχτεί ότι έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τις κεφαλαιακές προκλήσεις από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και άλλες ζημιές από το υφεσιακό κλίμα στη χώρα.

Σύμφωνα με τη Citi, οι αθρόες πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, λόγω μιας σειράς παραγόντων, μεταξύ των οποίων οι ανησυχίες για τα stress tests, την ποιότητα των ενεργητικών τους και τα ισχνότερα οικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη, έχουν δημιουργήσει «ενδιαφέρουσες επενδυτικές ευκαιρίες». Οπως επισημαίνει, οι ελληνικές και οι ιταλικές τράπεζες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν σημειώσει πτώση το πολύ έως και 60% από την κορυφή τους από την αρχή του έτους.

Η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποτιμάται τώρα στο 10% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Citi, και με το εκτιμώμενο P/E του 2018 στο 7.

Στο αισιόδοξο σενάριο εκτιμάται πως οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πλεόνασμα κεφαλαίων περίπου 30% το 2018 σε σχέση με τη σημερινή κεφαλαιοποίηση, ενώ αντιθέτως στο απαισιόδοξο σενάριο θα χρειαστεί να αντλήσουν κεφάλαια που θα ισοδυναμούν με το 20% της κεφαλαιοποίησης, το οποίο αντιστοιχεί στα κεφάλαια που υποστήριζε το ΔΝΤ ότι θα έπρεπε να έχει υπολογίσει η ΤτΕ κατά τα δικά της tests.

Συστάσεις – στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Ο οίκος Citi αναβαθμίζει την Εθνική, θεωρώντας πως η τράπεζα θα δείξει «ανθεκτικότητα» στις πιέσεις στην ποιότητα του ενεργητικού της, και συστήνει «αγορά» για τη μετοχή και τιμή τα 2,9 ευρώ.

Ο διεθνής οίκος προχώρησε παράλληλα σε μείωση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο 1,55 ευρώ ανά μετοχή από 2 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση «αγορά».

Για την Alpha διατηρεί αμετάβλητη την τιμή-στόχο του 0,65 ευρώ ανά μετοχή με «ουδέτερη στάση».

Για την Alpha σημειώνει πως τα έσοδα για την τράπεζα θα κινούνται με ρυθμό ανόδου της τάξης του 5% μέχρι το 2018 και μετά τη φετινή ζημιογόνο χρήση θα σημειώνει σταθερά ανοδική κερδοφορία.

Επίσης, για την Εθνική αναμένει σημαντική άνοδο εσόδων της τάξης του 11% για φέτος και από κει και πέρα μέση άνοδο περίπου 5% μέχρι το 2018 με σταθερή ανοδική κερδοφορία.

Για την Πειραιώς εκτιμά για φέτος έσοδα αυξημένα κατά 19% και κατά 7% για τις επόμενες χρήσεις και επίσης επιστροφή στην κερδοφορία από το 2015.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε χθες με άνοδο 4,75%, με τη Eurοbank να πρωτοστατεί στην άνοδο με κέρδη 7,02%, την Εθνική με 3,98%, την Πειραιώς με 3,85% και την Alpha Bank με 4,17%.

Facebook Comments