'

«Ανέφικτος ο αφοπλισμός της Χαμάς»

Deutsche Welle

«Ανέφικτος ο αφοπλισμός της Χαμάς», ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

H εγκαθίδρυση μιας διαρκούς και σταθερής ειρήνης είναι το ζητούμενο στη Λωρίδα της Γάζας. Για να γίνει αυτό Ισραήλ και Χαμάς θέτουν προϋποθέσεις, οι οποίες όμως να μην οδηγούν σε απώλεια του γοήτρου τους.

Καταρχήν, το Ισραήλ θέλει τον αφοπλισμό των Ταξιαρχιών Κασάμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, και από τη δική της πλευρά, η Χαμάς θέλει άρση του αποκλεισμού επιμένοντας ότι χωρίς αυτό δεν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία. Αλλά διαθέτει η Χαμάς ικανή επιρροή στις Ταξιαρχίες Κασάμ και σε άλλες ακραίες ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας;

«Γόνιμο έδαφος για τη βία»

«Σε περιόδους ένοπλων συγκρούσεων εντείνεται η επιρροή της ένοπλης πτέρυγας σε σχέση με την πολιτική ηγεσία», υποστηρίζει η Μουριέλ ΄Ασεμπουργκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας για την Εγγύς και Μέση Ανατολή του Ιδρύματος Επιστήμη και Πολιτική στο Βερολίνο. «Υπάρχει στενός συντονισμός ανάμεσα στους διαπραγματευτές στο Κάιρο και την εξόριστη ηγεσία της Χαμάς, ιδιαίτερα με τον Χαλίντ Μεσάαλ.

Πρόσφατα μικρές οργανώσεις έριξαν ρουκέτες στο Ισραήλ υπό την ανοχή της Χαμάς για να διατηρήσει τις πιέσεις. Αλλά επίσης τα προηγούμενα χρόνια γινόταν φανερό ότι η πολιτική ηγεσία της Χαμάς ήθελε να επιβάλει συμφωνία εκεχειρίας έναντι των ένοπλων οργανώσεων». Σε κάθε περίπτωση ο αποκλεισμός της Γάζας και η φτώχεια που συνεπάγεται αποτελούν γόνιμο έδαφος για να ριζώσουν η βία και οι ριζοσπαστικές δυνάμεις.

«Κυρίως όμως οι βομβαρδισμοί και οι εκτεταμένες καταστροφές», επισημαίνει η γερμανίδα ερευνήτρια. «Αλλά φυσικά η κατοχή και ο αποκλεισμός της Γάζας. Πριν τον αποκλεισμό υπήρχαν μικρές επιχειρήσεις που έστελναν την παραγωγή τους σε περιφερειακές αγορές και στη Δυτική Όχθη. Με τον αποκλεισμό όλα αυτά καταστράφηκαν. Οι κάτοικοι εξαρτώνται από χορηγούς και τη Χαμάς».

«Αφοπλισμός μόνο με ειρηνευτική συμφωνία»

Βασικό αίτημα των Ισραηλινών είναι ο αφοπλισμός της Γάζας, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει χωρίς να υποστεί η Χαμάς πλήγμα στο γόητρό της. «Αφοπλισμός των Ταξιαρχιών Κασάμ και συνένωση όλων των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας είναι εφικτή μόνο στο πλαίσιο ενδοπαλαιστιανικής συμφωνίας», πιστεύει η Μουριέλ ΄Ασεμπουργκ.

«Αφοπλισμός της Γάζας μπορεί να γίνει μόνο σε περίπτωσης ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους, μια συμφωνίας ειρήνης που θα δίνει τέλος στο καθεστώς κατοχής. Χωρίς αυτή δεν θα υπάρξει συμφωνία σε αυτό το θέμα». Σε ό,τι αφορά το ρόλο της Γερμανίας μπορεί να είναι διαμεσολαβητικός, αλλά με περιορισμένη επιρροή. Ο πραγματικός της ρόλος βρίσκεται σε ευρωπαϊκή αποστολή μαζί με τη Γαλλία και τη Μ. Βρετανία για την επιθεώρηση των μεθοριακών διαβάσεων, έτσι ώστε να μην περνούν παράνομα όπλα στη Λωρίδα της Γάζας.