Μικρότερη των εκτιμήσεων ύφεση καταγράφουν τα στοιχεία για το ελληνικό  Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν β΄ τριμήνου που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 παρουσίασε μείωση κατά 0,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Οι συγκλίνουσες προβλέψεις των αναλυτών σύμφωνα με το Bloomberg ανέμεναν ύφεση της τάξης του 0,5% -το ίδιο και η Eurobank.

Το α΄ τρίμηνο του έτους η ύφεση ήταν της τάξης του 0,9%, αλλά σε τρέχουσες τιμές η αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ ήταν 2,9%, μετά από ένα καθαρά υφεσιακό 2013 στο οποίο -σε τρέχουσες τιμές- μεσοσταθμικά η ύφεση το 2013 κινήθηκε περίπου στο – 5,5-6%.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα στοιχεία ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο 2014 έχουν αναθεωρηθεί λόγω της ενσωμάτωσης νέων στοιχείων βραχυχρόνιων στατιστικών (Αναθεώρηση Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής, διαθεσιμότητα δείκτη τιμών Παραγωγού στις Υπηρεσίες) και επικαιροποίησης στοιχείων γενικής κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνεται ότι με βάση τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς (2223/96, 1392/2007) το ΑΕΠ κάθε τριμήνου (ως προσωρινό αποτέλεσμα) πρέπει να ανακοινώνεται 60 ημέρες μετά το τέλος του.

Τα αποτελέσματα καταρτίζονται με βάση βραχυχρόνιες στατιστικές για τις μεταβολές της αξίας, του όγκου και των τιμών. Πέραν τούτου, στα πλαίσια κατάρτισης των Κύριων Ευρωπαϊκών Οικονομικών Δεικτών (Principal European Economic Indicators), μια πρώτη εκτίμηση (flash estimate) για το ΑΕΠ ανακοινώνεται σε 45 ημέρες μετά τη λήξη του τριμήνου. Επειδή σε αυτό το χρονικό διάστημα η πλήρης σειρά των χρησιμοποιούμενων βραχυχρόνιων στατιστικών δεν είναι διαθέσιμη, οι χρήστες θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί κατά την χρησιμοποίηση των στοιχείων μέχρι την ανακοίνωση των προαναφερθέντων προσωρινών αποτελεσμάτων που είναι προγραμματισμένη για την 1 Σεπτεμβρίου 2014.

Facebook Comments