Η μπάλα είναι στρογγυλή, γυρίζει, κινείται με μικρή ή μεγάλη ταχύτητα, με ή χωρίς φάλτσα… Η  ποδοσφαιρική μπάλα δεν αποτελεί εξαίρεση και η πολιτική επίσης.

Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες 2 εβδομάδες με αποκορύφωμα την Κυριακή μέσα και κυρίως έξω από τα γήπεδα, είναι εξόχως πολιτικά και δευτερευόντως ποδοσφαιρικά. Απόδειξη για όσους τυχόν αμφιβάλλουν, είναι ο χρόνος και η έκταση που έχουν δοθεί, στις ενημερωτικές εκπομπές και στα δελτία ειδήσεων, στα πρωτοσέλιδα και τις σελίδες έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας,στις ραδιοφωνικές εκπομπές και τα social media.

Κανένα αθλητικό συμβάν ή αντιαθλητικό συμβάν για να ακριβολογούμε, θα είχε τέτοιον αντίκτυπο αν δεν κουβαλούσε μια φορτισμένη πολιτική προιστορία. Όχι διότι η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο ενός προέδρου μεγάλης ομάδας με το πιστόλι στο ζωνάρι, είναι ….συνήθης εικόνα. Δεν είναι. Οι δύο τρεις παλαιότερες ανάλογες περιπτώσεις είχαν επίσης ξεσηκώσει σάλο, δεν είχαν περάσει στα ψιλά! Δημιούργησαν όμως πολύ μικρότερη φόρτιση στη δημόσια σφαίρα διότι όπως τόνισα ήδη, η πολιτική ήταν εκτός κάδρου αφήγησης.

Εδώ είναι εντός…Πιο «εντός» δεν γίνεται. Ο Ιβάν Σαββίδης σε αυτή την υπόθεση εκτός από πρόεδρος του ΠΑΟΚ σκιαγραφείται ως εξής: Μυστηριώδης επιχειρηματίας, Ρώσος μυστηριώδης επιχειρηματίας, φιλοκυβερνητικός Ρώσος μυστηριώδης επιχειρηματίας, φιλοκυβερνητικός Ρώσος μυστηριώδης επιχειρηματίας που ευνοείται από την κυβέρνηση, φιλοκυβερνητικός Ρώσος μυστηριώδης επιχειρηματίας που ευνοείται από την κυβέρνηση και αγοράζει ΜΜΕ, φιλοκυβερνητικός Ρώσος μυστηριώδης επιχειρηματίας που ευνοείται από την κυβέρνηση, αγοράζει ΜΜΕ και άλλες επιχειρήσεις στη Β Ελλάδα, φιλοκυβερνητικός Ρώσος μυστηριώδης επιχειρηματίας που ευνοείται από την κυβέρνηση, αγοράζει ΜΜΕ και άλλες επιχειρήσεις στη Β Ελλάδα όπως επίσης ….και τον ΟΛΘ.

Η περίπτωση «Σαββίδη» αντιμετωπίζεται μέσα και έξω από την Ελλάδα από όσους έχουν μικρότερα ή μεγαλύτερα αντίθετα συμφέροντα, συνολικά. Ο Αμερικανός πρέσβης έχει πει πάνω από τρεις φορές πόσο προβληματίζεται από τη δράση του στην Ελλάδα την προέλευση των χρημάτων του κλπ

Οι μηντιακοί ανταγωνιστές έχουν κάθε λόγο να πατήσουν κάτω αυτόν, που πέραν των άλλων, κατά δική του δήλωση, αύξησε τα ποσά στην πρώτη φάση αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Οι ποδοσφαιρικοί  ανταγωνιστές αυτονοήτως δεν θέλουν τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή ή κυπελλούχο.  Η αξιωματική αντιπολίτευση τον θεωρεί έναν ισχυρό «αντίπαλο» αφού π.χ πάλι κατά δήλωση του θα κάνει τα πάντα για να μη γίνει ο Κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός. 

Υπ΄αυτό το πρίσμα η παράνομη είσοδος του στον αγωνιστικό χώρο με το όπλο στο πλάι, έγινε φαλτσαριστό σουτ –«δυναμίτης» που λέγανε κι οι παλιοί… Και οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα με ελάχιστες πιθανότητες πλήρους αποκλιμάκωσης.

Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε επικοινωνιακά,  διότι ναι μεν ξέρει από μπάλα, αλλά είχε συνηθίσει να παίζει εντός έδρας και με ψοφοδεείς επικοινωνιακά αντιπάλους επι χρόνια…Εδώ και λίγο καιρό όμως  η μπάλα δεν της κάθεται με τίποτε όχι διότι βελτιώθηκαν οι εσωτερικοί της αντίπαλοι αλλά διότι βγήκε σε γήπεδα «εκτός έδρας» στο Σκοπιανό και στα ΕλληνοΤουρκικά. 

Υπό μία έννοια «εκτός έδρας» είναι και ο Ιβάν Σαββίδης. Διότι δεν έχει Δυτική κουλτούρα, δεν  κατανοεί πλήρως το περιβάλλον στο οποίο επιχειρεί, δεν έχει αντίληψη του «πολιτικά ορθού», των λεπτών ισορροπιών,  της δημόσιας εικόνας, του P.R, του timing, της διαχείρισης μιας κρίσης,  ενώ έχει προφανή άγνοια κινδύνου  και υπερεκτίμηση της δικής του ισχύος καθώς -αρέσει δεν αρέσει- έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια στην Β Ελλάδα. Μου θυμίζει εκείνο το παλιομοδίτικο «με τον παρά μου και την κυρά μου»,  με ολίγη από Κρητική αντίληψη για τα κουμπούρια , με εκρηκτική προσωπικότητα  χωρίς «μπάρες ασφαλείας» λογικής, κανόνων, επιπτώσεων  κλπ  που κινείται με μια primitive μαυρόασπρη αντίληψη των πραγμάτων, σε ένα κόσμο εκατό αποχρώσεων του γκρι

Τι θα κάνει η κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός προσωπικά; Μέχρι στιγμής κερδίζει χρόνο ελπίζοντας ότι η διακοπή του… αγώνα, θα αποκλιμακώσει την κρίση που ήρθε στην πιο ακατάλληλη στιγμή. Δεν θα συμβεί στον βαθμό που θα ήθελε. Διότι όπως είπαμε, η μπάλα είναι και πολιτική και διεθνής. Διότι όπως επίσης είπαμε, ο Σαββίδης δεν είναι Δυτικής κοπής tycoon. Διότι όπως δεν είπαμε, όταν μια κυβέρνηση έχει επενδύσει επικοινωνιακά τα πάντα, στην όξυνση και τα σκάνδαλα, στις επιθέσεις και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, μόλις βρεθεί «ανοιχτή» θα εισπράξει ακριβώς τα ίδια… Αυτό γίνεται τώρα.

Facebook Comments