Ανένδοτο αγώνα για την αλλαγή ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών και την ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στον κόσμο κήρυξε η Φώτη Γεννήματα ανοίγοντας τις εργασίες στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, ενώ παράλληλα κατήγγειλε καθοδηγούμενους θύλακες στη δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε, «και στη χώρα μας η παράταξή μας, το Κίνημα Αλλαγής θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο… Το Κίνημα θα πάρει εντολή μετά τις εκλογές» επισήμανε, εννοώντας ότι το Κίνημα αλλαγής θα αναδειχθεί τρίτο κόμμα.

Διεμήνυσε παράλληλα ότι στο Κίνημα Αλλαγής θα σεβαστεί τη διαφορετικότητα και την πολυφωνία, αλλά όχι τη «Βαβυλωνία».

Τηρώντας ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι «δεν είμαστε ένα πολιτικό εκκρεμές που κινείται δεξιά και αριστερά. Έχουμε αυτόνομη πορεία και αυτοδύναμη στρατηγική. Έχουμε τη δική μας ταυτότητα στην Πανευρωπαϊκή μάχη των Ευρωπαίων σοσιαλιστών απέναντι στην συντήρηση και τον λαϊκισμό».

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «αυτή η κυβέρνηση που επιβάρυνε τη χώρα με 200 δις ευρώ, πρέπει να φύγει. Πρέπει να φύγει για να προχωρήσει η χώρα μπροστά!»

Παράλληλα, όμως όπως είπε, «δεν είναι προοδευτική αλλαγή η παλινόρθωση της δεξιάς που δεν έχει πει μια λέξη αυτοκριτικής για τις ευθύνες της Κυβέρνησης ΝΔ 2004-2009 που οδήγησε στον εκτροχιασμό της οικονομίας. Δεν είναι προοδευτική αλλαγή η νέα δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών, και οι δραματικές επιπτώσεις που αυτή θα έχει για την δημόσια υγεία, την δημόσια παιδεία, τις κοινωνικές υποδομές, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Δεν είναι προοδευτική αλλαγή οι ρατσιστικές αντιλήψεις και η λογικές ρεβάνς».

«Καθοδηγούμενοι θύλακες στη δικαιοσύνη»

Σε ό,τι υποθέσεις όπως της Novartis, που έρχονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας από την κυβέρνηση μίλησε για «καθοδηγούμενους θύλακες στη δικαιοσύνη».

«Προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι ο κ. Τσίπρας να μιλά δήθεν για ‘’διαφάνεια και κάθαρση στο δημόσιο βίο’’ και να αρνείται τον έλεγχο για τις δικές τους πράξεις, να κατασκευάζει κατηγορίες κατά πολιτικών αντιπάλων, να ρουσφετολογεί ασύστολα και να μιλά για σεβασμό «κάθε λέξης του Συντάγματος», την ίδια ώρα που παραβιάζει κάθε έννοια διάκρισης των εξουσιών, με τους καθοδηγούμενους θύλακες στην δικαιοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι επιτέλους προοδευτική διακυβέρνηση η συγκυβέρνηση με ακροδεξιούς λαϊκιστές» σημείωσε, αφήνοντας αιχμές για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ.

Μητσοτάκης: Πρωτεύει το κοινό αίτημα 

Το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, οι οποίοι, ο καθένας με τον τρόπο του, έκαναν το δικό τους «άνοιγμα» στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Στο παρελθόν, ήμασταν αντίπαλοι αλλά υπήρξαν στιγμές σύγκλισης όταν το εθνικό συμφέρον αυτό επέβαλε. Και αυτό που προέχει σήμερα είναι η προάσπιση των θεσμικών αρμών της δημοκρατίας μας, ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε δε ότι η «λαίλαπα» -όπως την χαρακτήρισε- των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μειώσει τη σημασία των ιδεολογικών διαφορών του Κινήματος με τη ΝΔ καθώς αυτό που υπονομεύεται πλέον είναι η δημοκρατία.

«Πρωτεύει το κοινό αίτημα: Να μην περάσει ο καθεστωτικός αυταρχισμός την τάφρο της δημοκρατίας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης και παρέθεσε μια σειρά από σημεία στα οποία εκτίμησε ότι οι δύο χώροι μπορούν να συναντηθούν, όπως την προστασία των θεσμών, την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος και την καλλιέργεια πατριωτισμού και σύγκλισης στα εθνικά θέματα. «Οι ίσες αποστάσεις δεν χωρά πάντα στην μαχόμενη πολιτική» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος, προφανώς, στα όσα είπε νωρίτερα η κ. Γεννηματά.

Δραγασάκης: Πεδία συνεννόησης για προοδευτικές συγκλίσεις 

Με την προσφώνηση «σύντροφοι και συντρόφισσες» και αναφορές στον Γ. Παπανδρέου και τον Γ. Γεννηματά ξεκίνησε τον δικό του χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. «Ανεξάρτητα από τις εύλογες παλαιές και τις νέες αντιπαλότητες που γεννά ο πολιτικός ανταγωνισμός, στις συνθήκες που διαμόρφωσε η κρίση, οι κοινωνικές ανάγκες που δηλώνουν ότι θα ήθελαν να εκφράσουν οι δυνάμεις του “Κέντρου” και της “κεντροαριστεράς” είναι εξ αντικείμενου “αριστερόστροφες”» επισήμανε με νόημα ο κ. Δραγασάκης.

Και πρόσθεσε: «Με αυτό εννοώ ότι μπορούν να απαντηθούν μόνο σε προοδευτική κατεύθυνση σε αντιπαράθεση με τον νεοφιλελευθερισμό. Αναδεικνύουν γι’ αυτό πεδία συνεννόησης και συνεργασίας που μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για προοδευτικές συγκλίσεις».

Κώστας Σημίτης: «Να είμαστε ειλικρινείς με την κοινωνία»

«Η παράταξή μας πρέπει να είναι απόλυτα ειλικρινής στην επικοινωνία της με τους πολίτες. Τα μνημόνια δεν σκίζονται σε μια μέρα. Στο μέλλον η κάθε κυβερνητική πολιτική θα συγκαθορίζεται από τις συμφωνίες που ήδη υπάρχουν με την ΕΕ και τις υποχρεώσεις στους δανειστές. Απραγματοποίητες υποσχέσεις θα δίνονται αναμφίβολα από τα άλλα κόμματα. Θα πρέπει να καταγγελθούν αποφασιστικά. Γιατί ο πολίτης συνεργάζεται, αν ενημερώνεται σωστά», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Σημίτης μιλώντας στην έναρξη του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «μεταρρύθμιση σημαίνει μάχη, γιατί η κάθε μεταρρύθμιση θίγει προνόμια και πελατειακές σχέσεις, συναντά άρα αντιδράσεις και απαιτεί επιμονή και αντιπαράθεση», τονίζοντας: «Το έργο που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολο, αξίζει όμως να το προσπαθήσουμε».

 


 

 

 

Facebook Comments