'

Ρωσία, η χώρα των ακραίων αντιθέσεων

Deutsche Welle

Ρωσία, η χώρα των ακραίων αντιθέσεων, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η Γιούλια Φεντοτόβα, η νομικός με τα κατακόκκινα βαμμένα χείλη, έχει κατέβει μαζί με μερικούς χιλιάδες ακτιβιστές στο κέντρο του Γιεκατερίνενμπουργκ με μείον 18 βαθμούς για να εκφράσει το θυμό της. «Ναβάλνι, Ναβάλνι», φωνάζει στο πλήθος. Εκείνος όμως, για τον οποίο γίνεται η διαδήλωση, είναι απών. Πρόκειται για τον Αλεξέι Ναβάλνι, τον μεγαλύτερο επικριτή του Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος όμως δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές λόγω του βεβαρημένου ποινικού μητρώου του. Βέβαια η αντιπολίτευση βλέπει σε αυτό μια πρόφαση και οι οπαδοί του καλούν σε μποϋκοτάζ των εκλογών. 

«Εκλογές; Ποιες εκλογές;»

«Από νομικής άποψης είναι σωστό ότι δεν συμμετέχει, αλλά πολιτικά, εκλογές χωρίς τον Ναβάλνι είναι ημιτελείς» συνοψίζει ο επιχειρηματίας Μπόρις Τιτόφ, ο οποίος, σε αντίθεση με τον Ναβάλνι, είναι υποψήφιος. Είναι ένας εκ των 7 υποψηφίων εκτός από τον Πούτιν. «Σε όλους είναι σαφές ότι τις καλύτερες πιθανότητες έχει ο νυν πρόεδρος. Εγώ κατεβαίνω υποψήφιος για να δείξω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν συμμερίζονται την πολιτική Πούτιν» δηλώνει στη DW.

Αυτήν ή σχεδόν αυτή τη φράση επαναλαμβάνουν και οι δύο αντίπαλοί του, ο φιλελεύθερος Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι και οι εθνικολαϊκιστής Βλάντιμιρ Σιρινόφκσι. Και οι δύο είναι γνωστοί στη Συρία από τη δεκαετία του 90. Ο Γιαβλίνσκι προειδοποιεί ότι η Ρωσία προωθεί μια πολύ επικίνδυνη πολιτική που στο εσωτερικό οδηγεί στη φτώχεια και στο εξωτερικό σε στρατιωτική διένεξη. Ο Σιρινόφκσι πάλι απειλεί ο ίδιος τη Δύση με πόλεμο. «Εάν νικήσω, θα ξυπνήσουν 100 εκ. Ρώσοι με ένα χαμόγελο στα χείλη, η Δύση θα τρέμει, εάν δεν σταματήσει να δασκαλεύει τους Ρώσους πώς να ζουν». 

Και πώς ζουν οι Ρώσοι; Πολλοί που στηρίζουν τον Πούτιν ζουν καλά, πολύ καλά μάλιστα. Ζουν στη Μόσχα και καλοπληρώνονται, όπως η Μαρία Κατασόνοβα, που εργάζεται στη βουλή και είναι παθιασμένη οπαδός του Πούτιν. «Ο Πούτιν είναι σύμβολο της σταθερότητας, του χρωστώ τα πάντα», λέει. Άλλοι διακατέχονται από το φόβο μήπως χάσουν τη στέγη πάνω από το κεφάλι τους, όπως η Ντάρια Νταας από την Γιεκατερίνενμπουργκ. Οι αρχές ανακάλυψαν ότι το σπίτι της χτίστηκε από το κράτος παράνομα πριν 25 χρόνια. «Εκλογές; Ποιες εκλογές;» διερωτάται. «Η απόφαση ελήφθη προ πολλού». Το σπίτι της είναι κρύο, η θέρμανση δεν λειτουργεί. «Έτσι μας αφήνει το κράτος, στα κρύα του λουτρού», λέει.