Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τα τραπεζικά δάνεια καταδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται περισσότερο για τη μέγιστη ικανοποίηση των συμφερόντων των τραπεζών, παρά για την ανακούφιση των δανειοληπτών, σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως εμπαίζει τους δανειολήπτες και προσβάλλει την κοινή λογική.

Η καταναλωτική οργάνωση εκτιμά ότι απειροελάχιστο ποσοστό οφειλετών θα υπαχθεί στις ρυθμίσεις αυτές, καθώς, όπως λέει, είναι ζήτημα κοινής λογικής ότι η σώρευση όλων αυτών των προϋποθέσεων αφήνει εκτός την πλειοψηφία των δανειοληπτών.

Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά πως το τηλέφωνο της ΕΚΠΟΙΖΩ έχει σπάσει τις τελευταίες ώρες από εκατοντάδες μέλη της που εκφράζουν την αγανάκτησή τους, «δεδομένου ότι οι αυστηροί όροι υπαγωγής, ιδίως μάλιστα ότι τα μέτρα αφορούν σε ενήμερα ενυπόθηκα δάνεια μέχρι 150.000 ευρώ, τους στερούν και την τελευταία ελπίδα να φύγουν από το αδιέξοδο».

Σημειώνει ακόμη πως μέλη της ΕΚΠΟΙΖΩ που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας εκφράζουν την έκπληξή τους με τα νέα μέτρα, διερωτώμενοι αφενός πώς είναι δυνατό να μην έχουν καθυστερήσει τις δόσεις τους όταν δεν διαθέτουν κανένα απολύτως εισόδημα και αφετέρου πόσο πιθανό είναι να έχουν βρει εργασία μέσα σε 6 μήνες, όταν θα τελειώσει η άτοκη περίοδος χάριτος.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ επαναλαμβάνει το σχέδιο τεσσάρων μέτρων που έχει προτείνει, και που, όπως επισημαίνει, πρέπει να ληφθούν συνδυαστικά για την άμεση ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών:

  • Αναστολή πλειστηριασμών για τουλάχιστον 3 έτη
  • Βελτίωση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
  • Διαγραφή χρεών και μείωση των επιτοκίων
  • Δημιουργία και λειτουργία δικτύου νομικής και ψυχολογικής υποστήριξης υπερχρεωμένων πολιτών.

Facebook Comments