Θετική έκπληξη αποτελεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η επικείμενη εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Eurobank, η οποία εκτιμά ότι η δόση των €2,8 δισ. θα εκταμιευτεί πριν από το τέλος Απριλίου, εφόσον νομοθετηθούν άμεσα τα συμφωνηθέντα με την τρόικα.

Όπως επισημαίνει στην εβδομαδιαία της έκθεση «7 ημέρες οικονομία», οι αγορές αξιολόγησαν ως θετική την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα και την ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης του 2ου  Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας.

Tα spreads των 10-ετών ομολόγων ελληνικού δημοσίου έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων συνεχίζουν να ακολουθούν πτωτική πορεία τις τελευταίες ημέρες, μετά το υψηλό των 1157,2 μ.β. που σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου 2013. Την 17η Απριλίου 2013 το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων ήταν στις 1030 μ.β. μειωμένο κατά 24,6 μ.β. ή -5,5% σε εβδομαδιαία βάση (Σχήμα 1).

Επίσης, η τράπεζα κρίνει θετικά την ανεξαρτητοποίηση της νέας Γενικής Γραμματείας Εσόδων. «Η ανάθεση των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στην Γενική Γραμματεία Εσόδων αποτελούσε εδώ και καιρό ένα από τα κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Η κρισιμότητά του έγκειται στο γεγονός ότι πλέον επιχειρείται για πρώτη φορά σοβαρά, ο φορολογικός έλεγχος να αποσπασθεί από την πολιτική ηγεσία και να ανατεθεί σε ένα θεσμικό φορέα με αποκλειστική αρμοδιότητα τα φορολογικά έσοδα».

Οι συντάκτες της έκθεσης φαίνονται πεπεισμένοι ότι η ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων όχι μόνο θα βελτιώσει τις επιδόσεις στον συγκεκριμένο τομέα μεταρρυθμίσεων αλλά θα συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την αύξηση των εσόδων.

Τέλος, ως βασική πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης για το 2013 θεωρείται η ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών, η οποία προϋποθέτει την προώθηση αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, όπως αναφέρει η έκθεση.

Facebook Comments