Αν η ΕΚΤ καθυστερήσει την ενεργοποίηση του QE, η κρίση χρέους θα επιστρέψει δριμύτερη

Η Ιταλία έχει επιστρέψει σε ύφεση, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει στο 0,0% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Με αρνητική ανάπτυξη, μηδενικό πληθωρισμό και κοινό νόμισμα, κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα γρήγορα, προκειμένου η χώρα να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της.

Μετά τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο, μια νέα μείωση αυτή τη φορά κατά 0,2% ακολούθησε το δεύτερο τρίμηνο. Η ύφεση σε συνδυασμό με το μηδενικό πληθωρισμό δημιουργούν ένα ασφυκτικό μακροοικονομικό περιβάλλον για την Ιταλία με τη διαχείριση του χρέους να καθίσταται αδύνατη. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, ακόμα και αν η Ιταλία κατάφερνε να επιστρέψει σε ρυθμό ανάπτυξης 1,5% θα χρειαζόταν και πληθωρισμό τουλάχιστον στο 2,0% προκειμένου να σταθεροποιήσει το χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ιταλίας αποτελούν μια ακόμα απόδειξη ότι τα θεμελιώδη μεγέθη στην Ευρωζώνη επιδεινώνονται και η ώρα της ΕΚΤ για ένα QE, φαίνεται ότι βρίσκεται πιο κοντά από τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων. Οποιαδήποτε καθυστέρηση της ΕΚΤ στην ενεργοποίηση του QE θα οδηγήσει στην επιστροφή της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη με τους κερδοσκόπους να διαλύουν τα πάντα.

Facebook Comments