Η Emma Delta και η Third Point LLC είναι οι δύο κοινοπραξίες που κατέθεσαν χθες σε σφραγισμένους φακέλους τις δεσμευτικές τους οικονομικές προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση του 33% του ΟΠΑΠ.

Με βάση τη διαδικασία που ακολουθείται, οι σύμβουλοι της αποκρατικοποίησης (Deutsche Bank AG London και Εθνική Τράπεζα) θα σφραγίσουν τις προσφορές στο πλαίσιο του πλειοδοτικού διαγωνισμού, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των φακέλων και στην αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να γίνει γνωστό το όνομα του πλειοδότη.

ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προσδοκά από την πώληση του ΟΠΑΠ σχεδόν το 50% των προβλεπόμενων συνολικών εισπράξεων από την υλοποίηση του εφετινού προγράμματος, ύψους 2 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, από την πώληση του ΟΠΑΠ η κυβέρνηση αναμένει εισπράξεις μεταξύ 700 εκατ. ευρώ και ενός δισ. ευρώ, με βάση το αναθεωρημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που εστάλη στην τρόικα. Περίπου άλλα τόσα αναμένονται από τις διαγωνιστικές διαδικασίες των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, για τις οποίες, όπως διευκρίνιζε το ΤΑΙΠΕΔ, δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση. Ενισχυτικά ωστόσο στον στόχο δεν αποκλείεται να λειτουργήσει και η επιτάχυνση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και λιμένων.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ

Το fund Emma Delta Ltd διαχειρίζεται η εταιρεία Emma Delta Management Ltd με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc (66,7%) και Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%).

Στο σχήμα δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συμμετάσχει και η ιταλική Lottomatica με την οικογένεια DeAgostini να αποτελεί έναν από τους βασικούς μετόχους της.

Το Third Point αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια των ΗΠΑ, με υπό διαχείριση πάγια ύψους 10,1 δισ. δολαρίων στο τέλος του 2012 και έγινε γνωστό μετά την τοποθέτησή του σε ελληνικά ομόλογα τον καιρό της κρίσης, αποκομίζοντας κέρδη της τάξης των 500 εκατ. δολαρίων. Συμμετέχει δε σε εταιρείες όπως η Yahoo, η Apple Inc και η Murphy Oil Corp.

ΠΩΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το Χρηματιστήριο δεν «χαιρέτισε» την υποβολή προσφορών, καθώς οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για πέντε και όχι δύο προσφορές. Πέραν των δύο προσφορών που κατατέθηκαν, αναμενόταν συγκεκριμένα να καταθέσουν επίσης προσφορές η κινεζική Fosun, το επενδυτικό κεφάλαιο BC Partners, η TPG και η Intralot, οι οποίοι τελικά δεν υπέβαλαν προσφορά. Ισως γι’ αυτό η μετοχή του ΟΠΑΠ υποχώρησε χθες κατά 5,44% και έκλεισε στα 6,61 ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ με τις προσφορές για τον ΟΠΑΠ έχει ως εξής:

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοινώνει ότι οι παρακάτω υποψήφιοι υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση ποσοστού 33% της ανώνυμης εταιρείας «Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου ΑΕ (ΟΠΑΠ Α.Ε.)»:

α) Emma Delta
β) Third Point

Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίασή του για την εγκυρότητα των προσφορών, σε συνέχεια εισήγησης των χρηματοοικονομικών και νομικών του συμβούλων. Στην ίδια συνεδρίαση το ΔΣ θα αποσφραγίσει τις οικονομικές προσφορές των έγκυρων υποψηφίων και θα κατακυρώσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Facebook Comments