Ταυτόχρονη μάχη σε δύο μέτωπα δίνει η κυβέρνηση, προσπαθώντας από τη μια να πείσει τους πιστωτές για την αναγκαιότητα των ρυθμίσεων που αποφάσισε χθες το υπουργικό, την ίδια στιγμή που επιχειρεί να αλλάξει την αρνητική στάση των κομμάτων στο νομοσχέδιο των εκποιήσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν και σήμερα καθώς, οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν στα χέρια τους τις τελικές τροποποιήσεις που έγιναν στον περί τραπεζών νόμο.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες εσπευσμένα στη νομική υπηρεσία και έτυχε νομοτεχνικής επεξεργασίας με βάση τις προσαρμογές που υπέδειξε η τρόικα.

Οι τροποποιήσεις αφορούν μεταξύ άλλων κυρώσεις σε βάρος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις περιπτώσεις που δεν θα εφαρμόζουν πιστά τον κώδικα της ΚΤ αλλά και δικαίωμα προσφυγής στην ΚΤ ή στην εισαγγελία από τους δανειολήπτες.

Η τρόικα επιμένει ότι ο κώδικας δεν μπορεί να θεσμοθετηθεί με νόμο, και ότι το δικαίωμα προσφυγής στην ΚΤ είναι αδόκιμο.

Οι πιστωτές διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι η δική τους στάση επί των αλλαγών που προτείνονται στο όλο πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών, θα εξαρτηθούν από το βαθμό αποδοχής τους από τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Το μήνυμα αυτό έστειλε και η κυβέρνηση, μετά τη σύσκεψη του υπουργικού, που ενέκρινε την προώθηση τριών νομοσχεδίων, δύο σχεδίων στήριξης ευάλωτων ομάδων και το πλαίσιο αφερεγγυότητας στη βουλή.

Σε κάποιο στάδιο των χθεσινών διαβουλεύσεων με την τρόικα φάνηκε να προκύπτει κάποια υποτροπή στις συζητήσεις με την τρόικα, με αποτέλεσμα παρέμβασης του υπουργού οικονομικών και του επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maarten Verway.

Τα επόμενα 24 ώρα χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμα για την κυβέρνηση καθώς από τη μία θα πρέπει να πείσει την τρόικα για τις ρυθμίσεις που προωθεί για προστασία της πρώτης κατοικίας και από την άλλη να εξευρεθούν συναινετικές λύσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σήμερα ο πρόεδρος της δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα αποστείλει εμπεριστατωμένη επιστολή προς τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε σχέση με τις αποφάσεις που έλαβε χθες το υπουργικό και αύριο Παρασκευή θα συγκαλέσει ειδική σύσκεψη με όλους τους αρχηγούς τους οποίους θα ενημερώσει διά ζώσης για τις νέες ρυθμίσεις που προτείνονται.

Ο πρόεδρος ανέφερε στους συνεργάτες του ότι ο ίδιος είναι υπόλογος προς τους πολίτες αυτού του τόπου και αν χρειαστεί από τις εξελίξεις θα απευθυνθεί στο λαό με διάγγελμα.

Facebook Comments