H εικόνα του ευρώ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν εντελώς αντίθετη από αυτή που είχε μια ημέρα πριν. Για ακόμα μια φορά οι εξελίξεις δεν ήταν κολακευτικές για το ενιαίο νόμισμα. Οι traders επικεντρώθηκαν στην ανακοίνωση της Κύπρου, η οποία θα πρέπει να ψηφίσει εγκρίνοντας ή όχι το πακέτο διάσωσης.

Ο οίκος αξιολόγησης Egan-Jones ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε την αξιολόγηση της Γερμανίας από το Α+ στο Α με αρνητικές προοπτικές. Ο πρώην αξιωματούχος της ΕΚΤ, Bini-Smaghi, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να εμποδίσει την άνοδο του ευρώ, κάτι που έστρεψε τους επενδυτές σε δηλώσεις του επικεφαλής της Bundesbank, Weidmann, ότι μια μείωση επιτοκίων μπορεί να είναι απαραίτητη στο μέλλον. Ακόμα η έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας του ΔΝΤ ανέφερε την Ευρωζώνη ως τη μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή.

Η στερλίνα αγνοεί την άρνηση της BoE για νέα στήριξη της οικονομίας

Ανάμεικτη ήταν η απόδοση της στερλίνας χθες. Αναφορικά με τα θεμελιώδη, εκφράστηκε σημαντική ανησυχία για την κατάσταση της βρετανικής οικονομίας μετά την ανακοίνωση του ποσοστού ανεργίας. Αν και τα επιδόματα ανεργίας για το Μάρτη υποχώρησαν κατά 7.000, η ανεργία ILO αναρριχήθηκε κατά 70.000- σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το Νοέμβρη του 2011. Με το ποσοστό της ανεργίας να αυξάνεται στο 7,9% και την ανάπτυξη των μισθών να είναι στάσιμη, η πορεία ανάκαμψης φαίνεται να μην προχωρά.

Τα απογοητευτικά αυτά στοιχεία θα μπορούσαν να έχουν παραγκωνιστεί αν η αγορά ενεργούσε βάσει των προσδοκιών στήριξης από τη BoE. Τα πρακτικά χθες έδειξαν ότι η BoE αγνόησε την προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών ψηφίζοντας (κατά την πρόσφατη συνεδρίαση) με 6 προς 3 υπέρ τη διατήρηση της υπάρχουσας νομισματικής πολιτικής. Παρ’ όλα αυτά η απόφαση αυτή δεν τροφοδότησε την ανάκαμψη της στερλίνας.

 

John Kicklighter, Currency Strategist                                                             

Facebook Comments