Οι εποπτικές αρχές ανά τον κόσμο στέλνουν ηχηρό μήνυμα στους πολυεθνικούς τραπεζικούς κολοσσούς να φροντίσουν να έχουν πλήρη επίγνωση των κινδύνων που αναλαμβάνουν, καθώς σε περίπτωση κατάρρευσής τους, οι κυβερνήσεις δεν διατίθενται πλέον να «περάσουν» όλον τον λογαριασμό στους φορολογουμένους.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το Reuters, η Σύνοδος Κορυφής του G-20 τον Νοέμβριο αναμένεται να επιβάλει στις 29 μεγαλύτερες τράπεζες να εκδώσουν ειδικά ομόλογα, γνωστά σαν ομόλογα για δυνατότητα απορρόφησης ζημιών σε συνεχή βάση (gone concern loss absorption capacity -GLAC).

Στόχος είναι να ενισχυθούν τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» των τραπεζών, ώστε σε περίπτωση κρίσης να μπορούν να απορροφήσουν μεγαλύτερες απώλειες, μειώνοντας αντίστοιχα τις όποιες ανάγκες κρατικής στήριξης.

Τα σχετικά σχέδια προετοιμάζονται από το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (FSB) και κορυφαία τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι θα πρέπει να διακρατούν κεφάλαια από ομόλογα GLAC ισοδύναμα με το 10% των σταθμισμένων με βάση τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού. Πρόκειται για την τελευταία μείζονος σημασίας νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι οι αρχές των ΗΠΑ έχουν απευθύνει φραστικές προειδοποιήσεις σε πολλές μεγάλες τράπεζες, ζητώντας τους να βελτιώσουν τα συστήματα διαχείρισης κινδύνου. Υπενθυμίζεται ότι η Fed της Νέας Υόρκης επέπληξε την Deutsche Bank τον Δεκέμβριο, ενώ «επέστρεψε» για διορθώσεις τα σχέδια των Citigroup και BoFA για αυξήσεις μερίσματος και επαναγορά ιδίων μετοχών, εκτιμώντας ότι η πρώτη είχε υποεκτιμήσει τις επιπτώσεις μιας κρίσης στην κεφαλαιακή της βάση και η δεύτερη δεν είχε υπολογίσει σωστά τα ίδια κεφάλαιά της…

Facebook Comments