Ο S&P 500 έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τις 2.000 μονάδες και όλα δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης θα μπορούσε να ξεπεράσει το επίπεδο αυτό, που πριν από μερικούς μήνες φάνταζε μακρινό. Το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει στραμμένο στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole, όπου αναμένονται οι ομιλίες της Janet Yellen για τη Fed και του Mario Draghi για την ΕΚΤ.

  • Ο Ιταλός πρωθυπουργός Renzi αρνήθηκε ότι θα υπάρξει νέο budget προκειμένου η Ιταλία να κρατηθεί εντός των ορίων της ΕΕ.
  • Το AUD ενισχύεται σημαντικά αλλά το ενδιαφέρον στρέφεται στο AUD/JPY το οποίο διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2013, καθώς υπάρχουν φήμες για τοποθετήσεις από money market funds με στόχο το carry trade.
  • Οι πρώτες δηλώσεις στο Jackson Hole επιβεβαιώνουν την επιθυμία για μια άμεση ομαλοποίηση της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής.

Δείκτης δολαρίου

Δεδομένης της ισχυρής ανόδου του αμερικανικού νομίσματος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την εικόνα του δείκτη δολαρίου. Η πρόσφατη άνοδος έχει φέρει το δείκτη σε δοκιμασία της αντίστασης της πτωτικής γραμμής τάσης που διατηρείται από το 2002. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές είναι τόσο αισιόδοξοι με αποτέλεσμα ο σχετικός δείκτης να βρίσκεται σε επίπεδα από τα οποία κάθε άλλη φορά υπήρξε μια πτώση για το δολάριο. Με τα περισσότερα νομίσματα να έχουν δεχθεί σημαντικές πιέσεις έναντι του δολαρίου και μετά τη χθεσινή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση είναι ένα πιθανό σενάριο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το σενάριο αυτό είναι η ομιλία της Yellen, η οποία όμως σε γενικές γραμμές έχει προεξοφληθεί από τις προηγούμενες ημέρες.

Facebook Comments