Πάγωσαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κυπριακών αρχών και των διεθνών πιστωτών, ενόψει των διαβουλεύσεων των πολιτικών αρχηγών για το νομοσχέδιο των εκποιήσεων.

Η τρόικα κατέστησε σαφές στον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι θα πρέπει να προκύψει πολιτική συλλογικότητα και συνεννόηση στο επίμαχο θέμα των εκποιήσεων, πριν η ίδια πει τον τελευταίο λόγο επί των προτεινόμενων, από την κυβέρνηση, συμπληρωματικών μέτρων.

Η τρόικα φέρεται να υπέδειξε με τελεσιγραφικό, αυτή τη φορά τρόπο, ότι αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Υπέδειξε ότι δεν είναι δόκιμο να συμφωνεί σε επί μέρους, αλλά σημαντικά για την κυπριακή κυβέρνηση θέματα για τις ευάλωτες ομάδες και για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όταν ελλοχεύσει ο κίνδυνος η βουλή να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.

Την πεμπτουσία των θέσεων των διεθνών πιστωτών διατύπωσε, εμμέσως πλην σαφώς, και ο ίδιος ο πρόεδρος Αναστασιάδης στην επιστολή που απέστειλε προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, προειδοποιώντας για συνέπειες για την κυπριακή οικονομία, αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Στις εννέα το πρωί ο πρόεδρος της δημοκρατίας θα προεδρεύσει σύσκεψης των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, κατά την οποία θα απουσιάζει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, το κόμμα του οποίου αποτελεί κλειδί στην προοπτική να περάσει ή όχι το νομοσχέδιο περί εκποιήσεων.

Στη σκιά αυτής της σύσκεψης προβάλλουν πρόνοιες μέσα από το επικαιροποιημένο μνημόνιο που προδικάζουν θερμό φθινόπωρο σε ότι αφορά τις εκποιήσεις με εμφανές το μήνυμα ότι τα δύσκολα τώρα έρχονται.

Ήδη έχει προκύψει ακόμα πιο έντονος προβληματισμός στις τάξεις των κομμάτων και διαφόρων οργανώσεων καθώς, κάποιες αλλαγές στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, θα επηρεάζουν ευθέως τους δανειολήπτες και τους πιστωτές τους.

Με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, η δυνατότητα εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων φαίνεται να είναι ένα μόνο μέρος του πλαισίου που προωθείται.

Ένα άλλο σκέλος των αλλαγών είναι η δυνατότητα που παρέχεται για αλλαγή της ιδιοκτησίας του δανείου, έτσι ώστε η διαδικασία εκποίησης να τροχιοδρομείται από τους νέους αγοραστές τιτλοποιημένων δανείων. Στόχος είναι, αναφέρεται να δημιουργηθεί αγορά για προβληματικά στοιχεία ενεργητικού.

Η σχετική πρόνοια αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2015 και με αυτή, θα μπορεί να μεταφέρεται η κυριότητα του δανείου από την τράπεζα σε τρίτους, χωρίς τη συγκατάθεση του χρεώστη.

Προς το σκοπό αυτό θα συσταθεί ειδική ομάδα για να ετοιμάσει νομοθετικές ρυθμίσεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, που θα πρέπει να υιοθετηθούν μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Στις αλλαγές θα προβλέπεται και ρύθμιση της λειτουργίας των τρίτων μερών που θα αναλαμβάνουν τα δάνεια.

Facebook Comments