H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε όπως αναμενόταν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,5% με 1,75%, στο ντεμπούτο του Τζερόμ Πάουελ μετά την αντικατάσταση της Τζάνετ Γέλεν.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Η Fed διατήρησε την πρόβλεψη για δύο τουλάχιστον ακόμα αυξήσεις επιτοκίων τη φετινή χρονιά. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα βλέπει πλέον τρεις αυξήσεις επιτοκίων και το 2019, έναντι δύο που ανέμενε προηγουμένως.

Οι αξιωματούχοι της Fed αποφάσισαν να αυξήσουν το εύρος του παρεμβατικού επιτοκίου στο 1,5-1,75% και σημειώνουν ότι θα ακολουθήσουν άλλες τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος. Ωστόσο, αυξήθηκε ο αριθμός των αξιωματούχων που πιστεύουν ότι θα χρειαστεί να αυξήσουν τουλάχιστον τέσσερις φορές τα επιτόκια φέτος εάν η οικονομία πορευτεί σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις τους. Συγκεκριμένα, 7 από τους 15 συμμετέχοντες προβλέπουν τώρα τέσσερις αυξήσεις το τρέχον έτος, από 4 στα 16 μέλη στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι αναμένουν επίσης ότι η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον τρεις φορές επιπλέον το 2019, όταν το Δεκέμβριο είχαν προβλέψει περίπου δύο αυξήσεις.

Facebook Comments