Θετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για τις ελληνικές τράπεζες (στις 28 και 29 Αυγούστου) αναμένει η Deutsche Bank σε ανάλυσή της με ημερομηνία 24 Αυγούστου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η απομόχλευση συνεχίζεται.

Όπως τονίζει, τα στοιχεία β΄ τριμήνου θα δώσουν περαιτέρω ενδείξεις προόδου, με την τράπεζα να αναμένει μείωση του κόστους χρηματοδότησης, χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και μείωση του κόστους πιστωτικού ρίσκου.
Ωστόσο, τα βιβλία δανείων εκτιμάται ότι θα συρρικνωθούν ελαφρώς, ενώ η ποιότητα των δανείων θα επιδεινωθεί. «Η θετική μας εικόνα για τον κλάδο αποτυπώνει τις προσδοκίες μας για μια αναζωογόνηση της ανάπτυξης των δανείων προς το τέλος του έτους, βελτίωση της ποιότητας των δανείων από το επόμενο έτος και επιστροφή στην κερδοφορία το 2015. Συνολικά, βλέπουμε 60% δυναμική ανόδου για τις ελληνικές τράπεζες, στις οποίες αποδίδουμε σύσταση buy». Top pick είναι η μετοχή της Εθνικής.

Η Deutsche Bank επισημαίνει ότι με την εισαγωγή του προγράμματος TLTRO και την μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης από την ΕΚΤ στο 0,15%, αναμένει ότι τα περιθώρια των ελληνικών τραπεζών έχουν αυξηθεί κατά 10 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση, λόγω του φθηνότερου κόστους χρηματοδότησης. «Αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση στα επόμενα τρίμηνα. Μια ευρεία σειρά δεικτών μακροοικονομικής δραστηριότητας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η επίδραση των προγραμμάτων εθελουσίας συνταξιοδότησης και οι συνέργειες από τις συγχωνεύσεις θα πρέπει να κρατήσουν χαμηλά το κόστος, επιτρέποντας τα συνολικά προ-προβλέψεων κέρδη να αυξηθούν 11% σε τριμηνιαία βάση».

Η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι τα NPLs έχουν αυξηθεί στο β΄ τρίμηνο, αλλά περιμένει ότι ο ρυθμός δημιουργίας καθαρών νέων NPLs να έχει μειωθεί. Προβλέπει ακόμη ότι ο συνολικός καθαρός δανεισμός θα έχει υποχωρήσει κατά 60 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (εξαιρουμένης της επίδρασης της θυγατρικής της Εθνικής στην Τουρκία, Finansbank, όπου αναμένει αύξηση).

Τονίζει ακόμη ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει 8% τους τελευταίους τρεις μήνες (-19% από την αρχή του έτους). «Θεωρούμε ότι η διάθεση των επενδυτών επηρεάζεται από τις ανησυχίες που σχετίζονται με τα stress tests και την εξέταση της ποιότητας των assets (AQR) της ΕΚΤ. Υιοθετούμε μια πιο αισιόδοξη στάση και θα αγοράζαμε στην πτώση», επισημαίνει.

Συγκεκριμένα, για την Alpha Bank αναμένει στο β΄ τρίμηνο καθαρά έσοδα από τόκους ύψους 475 εκατ. ευρώ (από 413 εκατ. ευρώ), συνολικά έσοδα 627 εκατ. ευρώ (από 592 εκατ. ευρώ) και βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 στο 15,7% από το 13,9% στο β΄ τρίμηνο του 2013.

Για την Εθνική Τράπεζα αναμένει καθαρά έσοδα από τόκους 777 εκατ. ευρώ από τα 837 εκατ. ευρώ, συνολικά έσοδα 981 εκατ. ευρώ από τα 1,079 δισ. ευρώ και core tier 1 στο 14,7% από το 8,5%.

Για την Eurobank αναμένει καθαρά έσοδα από τόκους στα 376 εκατ. ευρώ από τα 301 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο του 2013, συνολικά έσοδα στα 469 εκατ. ευρώ από τα 345 εκατ. ευρώ και βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 17,6% από το 8,1%.

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους της Πειραιώς θα διαμορφωθούν στα 512 εκατ. ευρώ από τα 419 εκατ. ευρώ, τα συνολικά έσοδα στα 617 εκατ. ευρώ από τα 524 εκατ. ευρώ και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί στο 12,7% από το 13,8%.

Facebook Comments