Παρακολουθώντας πριν λίγες μέρες την απολαυστική εκπομπή του Jimmy Fallon (The Tonight Show Starring Jimmy Fallon) μου δημιουργήθηκε αντανακλαστικά το εξής ερώτημα: “Θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει η ελληνική τηλεόραση ένα (γενικότερα) ποιοτικό πρόγραμμα”; 
 
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχω σταματήσει να παρακολουθώ συστηματικά τηλεόραση και περισσότερο ενημερώνομαι και “ψυχαγωγούμαι” από το ίντερνετ (ευλογημένο ΑΠΕ, κοκ). Υπάρχουν όμως και στιγμές που γυρνώντας από τη δουλειά μετά από μία κουραστική μέρα, χύνομαι σαν λουκουμάς στον καναπέ, θέλοντας να χαζέψω το κουτί που έχω στο σαλόνι μου. Πρόσφατα μάλιστα, ήρθα αντιμέτωπη (για λίγα λεπτά) με την εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου -ναι αυτή που αποκαλεί σατυρική- και μόνο μία λέξη μπορεί να εκφράσει αυτό που είδα: Κρίμα.
 
Κομματικά φερέφωνα, λαϊκιστές, αστοιχείωτοι, αγράμματοι, ατάλαντοι πουθενάδες… Nαι, η ελληνική τηλεόραση έχει πολλούς από αυτούς. Έχει βέβαια και άλλους τόσους ανθρώπους, που αξίζουν τους αντίθετους χαρακτηρισμούς, καθώς κάνουν με απόλυτη αξιοπρέπεια την δουλειά τους. 
 
Συνεπώς, αν και λίγοι, άνθρωποι με φρέσκιες και αξιόλογες ιδέες υπάρχουν. Ιδέες που θα μπορούσαν να αποδώσουν ενδιαφέρουσες παραγωγές και να τραβήξουν τον κόσμο που ελληνική τηλεόραση έχει χάσει προ πολλού.  Ποιος είναι όμως ο πραγματικός λόγος που η εγχώρια tv παραμένει τόσο “πίσω” σχετικά με άλλες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες παραγωγές; 
 
Σίγουρα η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τα μεγάλα κανάλια, λόγω έλλειψης χρημάτων και φυσικά των αντίστοιχων περικοπών. Όμως παρά τις αρκετές εκπομπές που ήδη υπάρχουν, πολύ λίγες αξίζουν τον χρόνο μας. Βασικά, ελάχιστες. Eιδικά από τις ενημερωτικές… από που να ξεκινήσουμε.
 
Τα χρόνια του Μνημονίου έκαναν ακόμα πιο δύσκολη την παρακολούθηση ενημερωτικών εκπομπών μιας και ο λαϊκισμός χτυπάει κόκκινο και φυσικά είναι αυτός, που τραβά πάντα την περισσότερη τηλεθέαση. Η νηφάλια συζήτηση τείνει να γίνει είδος προς εξαφάνιση και όσες φωνές λογικής υπάρχουν, προτιμούν -και με το δίκιο τους- άλλα μέσα (εφημερίδες, ραδιόφωνο, ιστοσελίδες).
 
Από την εγχώρια tv λείπουν ιδιαίτερα οι κοινωνικές εκπομπές. Λείπουν τα ιστορικά ντοκιμαντέρ. Λείπουν οι γερές βάσεις, για μία αξιοπρεπή τηλεόραση, που υπό τις σημερινές συνθήκες οφείλει να αλλάξει.
 
Τέλος, ελπίζουμε όλοι μας, πως το άνοιγμα της νέας ΕΡΤ θα αποτελέσει μία νέα αρχή για την ελληνική tv. Δημιουργία  δηλαδή, μίας αυτόνομης κρατικής τηλεόρασης, με ανεξάρτητους κομματικά δημοσιογράφους και αντικειμενική και αμερόληπτη κριτική στο πολιτικό συστήμα. 

Facebook Comments