Η ψήφιση των κανονισμών για τις εκποιήσεις και το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων σε τρίτους είναι από τα θέματα που θα εξετάσει τις επόμενες μέρες η τρόικα, καθώς ολοκληρώνεται η έκτη αξιολόγηση του προγράμματος. 

Στόχος των τεχνοκρατών των κλιμακίων της τρόικας και των αντίστοιχων του υπουργείου οικονομικών είναι η γεφύρωση των διαφορών που έχουν απομείνει για την ολοκλήρωση της έκτης αξιολόγησης και επικαιροποίηση του προγράμματος προσαρμογής. 

Τα κλιμάκια των διεθνών πιστωτών αποχώρησαν την περασμένη Παρασκευή, μετά από 10 μέρες αξιολόγησης του προγράμματος χωρίς να υπάρξει κατάληξη καθώς, παραμένουν μεταξύ άλλων σε εκκρεμότητα κάποια ζητήματα που αφορούν στους κανονισμούς του πλαισίου αφερεγγυότητας και των εκποιήσεων. 

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε στη StockWatch πηγή της Κεντρικής Τράπεζας, οι διεθνείς πιστωτές ζήτησαν ένα χρονικό διάστημα δύο βδομάδων για να προβούν σε νομοτεχνική εξέταση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου για την πακετοποίηση και πώληση δανείων από τις τράπεζες προς τρίτους. 

Η ολοκλήρωση των παρατηρήσεων των τεχνοκρατών της ΕΚΤ αναμένεται να γίνει εντός δύο βδομάδων. 

Είναι η μόνη εκκρεμότητα που παραμένει στο πλαίσιο της έκτης αξιολόγησης του προγράμματος σε ότι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, σημείωσε η ίδια πηγή της ΚΤ, η οποία τόνισε πως τα κλιμάκια της τρόικας κατέγραψαν τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο κεφάλαιο αυτό. 

Τόνισε ότι η τρόικα φαίνεται να υιοθετεί τις ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν περιληφθεί στο τελικό νομοσχέδιο σε σχέση με τις ανησυχίες των κομμάτων για τυχόν εμπλοκή εταιρειών τουρκικών συμφερόντων στην αγορά δανείων. 

H KT βρίσκεται σε αναμονή της θετικής αξιολόγησης του προγράμματος για να μπορεί να συμμετάσχει η Κύπρος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. 

Πάντως, τόσο οι κυπριακές αρχές, όσο και η τρόικα, συνεκτιμούν ότι η έκτη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος θα είναι θετική, παρά το γεγονός ότι ενώπιον της βουλής, εκκρεμούν οι κανονισμοί του πλαισίου αφερεγγυότητας. 

Πηγή των διεθνών πιστωτών που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τις κυπριακές αρχές, δήλωσε στη StockWatch ότι η εκκρεμότητα της ψήφισης των κανονισμών για την αφερεγγυότητα δεν σταματά την αξιολόγηση. Οι κανονισμοί θα συζητηθούν σήμερα στην επιτροπή οικονομικών της βουλής. 

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το τελικό κείμενο που θα ψηφιστεί από τη βουλή θα αξιολογηθεί ανάλογα με τα δεδομένα καθώς, όπως επεσήμανε, η υιοθέτηση ενός μοντέρνου πλαισίου αφερεγγυότητας και νομοθεσίας για τις εκποιήσεις είναι σημαντικά εργαλεία για να επανέλθει η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Κύπρο. 

«Τα γεγονότα μπροστά μας θα αξιολογηθούν ανάλογα. Όπως επίσης και οι πολιτικές της βουλής θα αξιολογηθούν όταν θα αποφασιστούν», παρατήρησε.

Facebook Comments