Στο προηγούμενο δεκαπενθήμερο οι αγορές ανέκαμψαν. Όμως καθώς οι τιμές μεγάλων ξένων χρηματιστηρίων έχουν πλησιάσει τα υψηλά έτους, πολλοί αναρωτιούνται αν η διόρθωση τιμών είναι προ των πυλών.

Η Ελληνική αγορά

Η Ελληνική οικονομία δεν εισήλθε σε ανάκαμψη, ούτε κατι τέτοιο είναι ορατό στο επόμενο διάστημα. Όμως,  παρά τα όποια προβλήματα, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν μεσοπρόθεσμα,  διατηρούμε θετικές εκτιμήσεις για την αγορά.

Τόσο η προώθηση ιδιωτικοποιήσεων όσο και το πρόγραμμα εκποίησης κρατικών ακινήτων, θα δώσουν κάποια ώθηση, στις προσδοκίες αποπληρωμής δημοσίου χρέους και το χρηματιστήριο.

Αρνητικοί παράγοντες το υψηλό και συνεχώς αυξανόμενο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (περίπου 120 δις στις μεγάλες τράπεζες, αυξανόμενο κατα 10 περίπου δις ετησίως) και η συνέχιση του προγραμματος λιτότητας. Όμως, οι ανάγκες των Τραπεζών για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις, θα επιτρέψουν ενα μινι-ραλι πριν τις όποιες αυξήσεις πραγματοποιηθούν στο τέλος του έτους.  Η τεχνική εικόνα της Ελληνικής αγοράς συνεχιζει να είναι θετική για τις επόμενες ημέρες.

Ξένες αγορές

Η εικόνα στις ξένες αγορές είναι μικτή, αν και στο συνολό της θετική. Η συνεργασία Γερμανίας με την Ρωσία για αποκλιμάκωση εντάσεων στην Ουκρανική κριση, ίσως απαλύνει τις αρνητικές συνέπειες των κυρώσεων που επηρέασαν την οικονομία όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και των ιδίων των δυτικών χωρών που έχουν πολύ ασθενή ανάπτυξη (και σε περιπτώσεις όπως της Γαλλιας, μηδενική).

Μέχρι να υπάρξει όμως συμφωνία, οι Ευρωπαικές αγορές θα παραμείνουν υποτονικές, ιδιαίτερα καθώς τα μέτρα λιτότητας επηρεάζουν αρνητικά την κατανάλωση στην Ευρωζώνη. 

Αντίθετα το ενδιαφέρον διατηρείται ισχυρό στην Αγγλία, ΗΠΑ και Ασία. Στην Αγγλία επηρεάζεται θετικά απο αυξήσεις  μισθών  και τα μέτρα τόνωσης της αγοράς ακινήτων (προεκλογική χρονια!), ενώ καλές είναι και οι προοπτικές στις Ασιατικές χώρες, σε αυτή τη φάση, επιτρέποντας ισχυρή (πάνω απο 6%) ανάπτυξη οικονομιών Κινας , Ινδίας, αλλα και Μαλαισίας  στο β΄ εξάμηνο του έτους.

Οι Αμερικανικές αγορές διατηρούν το θετικό μομέντουμ, καθώς η οικονομία ανακάμπτει με ρυθμούς που ξεπερνούν το 3%, (ανακοινώθηκε ανάπτυξη β τριμήνου 4,2%) επιτρέποντας θετικά νέα στην αγορά εργασίας αλλα και στην κατανάλωση, καθώς το αναπτυξιακό μοντέλο της κυβέρνησης Ομπάμα, αποδίδει καρπούς για 7-10 μήνες ακόμη.

Επομένως μία επιπλέον 4%-5% άνοδος τιμών είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στο Αμερικανικό χρηματιστήριο ως το τέλος του έτους, επιτρέποντας ανοδικές τάσεις και αλλού. Η αλλαγή στάσης της Αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα Μέσης Ανατολής – συνεργασία με κυβερνήσεις Συρίας κ Ιράν- η οποία διεφάνη το τελευταίο τριήμερο επίσης απομακρύνει  γεωπολιτικούς κινδύνους και επιτρέπει γενικότερη άνοδο στα χρηματιστήρια. Υπάρχουν προϋποθέσεις, επομένως, για συνέχιση της ανόδου προς νέα υψηλά, παρά τους όποιους κινδύνους έντονης διόρθωσης  που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν, ιδιαίτερα καθωώς δεν υπήρξε διόρθωση της αγοράς φέτος,  από νέα γεγονότα.

 

*(Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.)

Facebook Comments