Το καθεστώς Ερντογάν έχει σαφώς αποφασίσει, όπως από καιρό γράφαμε, να κλιμακώσει τις επιθετικές του ενέργειες εναντίον της Ελλάδας με μεθοδικό τρόπο και βάσει σχεδίου, το οποίο δυστυχώς δεν διαθέτει η κυβέρνηση Τσίπρα- Κοτζιά- Καμμένου για την αντιμετώπιση του.

Ήδη, η πρόσφατη ενέργεια της τουρκικής “δικαιοσύνης” να επιχειρήσει με κατασκευασμένα προδήλως στοιχεία να εμπλέξει τους δύο στρατιωτικούς μας, που κρατούνται σχεδόν ένα μήνα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, με κατηγορίες περί δήθεν κατασκοπείας τους, είναι δηλωτική των προθέσεων του. Η κατάσταση κλιμακώνεται επικίνδυνα. Κι η κυβέρνηση στην Αθήνα δείχνει να τα έχει χαμένα και να μην διαθέτει ούτε πολιτική ούτε κατεύθυνση για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτή την δραματική κατάσταση, που εκ των πραγμάτων προκαλεί την άνευ προηγουμένου ομηρία των δύο παλικαριών μας. Οι εξελίξεις δείχνουν, δυστυχώς, ότι αυτό που προβλέπαμε από την αρχή της κρίσης αυτής ότι ο Ερντογάν και το τουρκικό κατεστημένο δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν την πολιτική προκλήσεων κι επιθετικότητας κατά της χώρας μας, επιβεβαιώνεται.

Εδώ και περίπου ένα χρόνο, όταν για πρώτη φορά ο Τούρκος πρόεδρος πρωτοαναφέρθηκε στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάνης, δηλαδή στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, είχαμε γράψει στις φιλόξενες αυτές στήλες ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί πολύ επικίνδυνα για την πατρίδα μας.

Είχαμε από τότε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα και τους αρμόδιους υπουργούς, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, ότι έρχεται θύελλα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα αντιμετωπίσουμε πρωτοφανείς καταστάσεις. Δεν μας πίστεψαν, δεν μας άκουσαν. Ακόμα κι όταν έγινε η σύλληψη των δύο παλικαριών μας στον Έβρο, κι εμείς κι αρκετοί άλλοι, είχαμε προειδοποιήσει ότι δεν θα είναι εύκολη η απελευθέρωση τους. Κι ότι μεθοδικά εκτυλίσσεται σχέδιο εμπλοκής τους σε υπόθεση κατασκοπείας σε μια χώρα, όπου δεν υπάρχει κανονική δικαιοσύνη κι όπου το καθεστώς μπορεί να επιβάλλει την βούληση του κι επί των δικαστηρίων. Πάλι δεν μας άκουσαν. Ο κ. Τσίπρας, παντελώς άσχετος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ.Κοτζιάς, μονόχνωτος κομμουνιστής παλαιάς κοπής κι ιδεοληπτικός, κι ο κ. Καμμένος, όνομα και πράγμα, έδειξαν για μια ακόμα φορά αιφνιδιασμένοι. Κι επιχείρησαν είτε να υποβαθμίσουν το θέμα είτε να αντιδράσουν με σπασμωδικές ενέργειες που φυσικά δεν είχαν κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Αντίθετα, επιδείνωσαν και την θέση των δύο στρατιωτικών αλλά και την διεθνή θέση της χώρας, που σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά ανοιχτά ζητήματα, από τα Σκόπια και την Αλβανία μέχρι το Αιγαίο και την Κύπρο, χωρίς μπούσουλα, κατεύθυνση και σχέδιο.

Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Χρειάζεται, ιδίως σε τόσο κρίσιμες περιστάσεις, όπως η σημερινή, συγκροτημένη στρατηγική και μεθόδευση. Και κυρίως κινητοποίηση όλων των υγιών δυνάμεων της χώρας μέσα σε συνθήκες ευρείας πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης κι ομοψυχίας, που δυστυχώς με τις ενέργειες της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κάνει ότι είναι δυνατόν για να δυναμιτίσει.

Για μια ακόμα φορά, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρώτη φορά τόσο σημαντικούς εξωτερικούς κινδύνους από την εποχή της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και η κυβέρνηση μας, η χειρότερη όλων των εποχών, παίζει….

Facebook Comments