Διατηρεί ως βασικό σενάριο το Grexit η Citi, η οποία σε νέα ανάλυσή της προσθέτει στις χώρες που θα εγκαταλείψουν το ευρώ και την Κύπρο. Οι προβλέψεις του οίκου που εδώ και μήνες είναι «αρκούδα» για την Ελλάδα (δίνοντας ποσοστά πολύ πάνω του 50% στην πιθανότητα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και έχοντας διατυπώσει και την εκτίμηση ότι αυτό θα συνέβαινε την πρωτοχρονιά που πέρασε) είναι ζοφερές. Εκτιμά ότι φέτος η οικονομία θα υποχωρήσει κατά 6% και θα ακολουθήσει ένα βουτιά 11,2%(!) το 2014.

Όπως υποστηρίζει η έκθεση, παρά την θετική αξιολόγηση της τρόικα –η οποία εξακολουθεί να δηλώνει πως το χρέος είναι βιώσιμο- η πρόοδος για την επίτευξη δημοσιονομικής σταθερότητας παραμένει περιορισμένη. Κατά τη Citi τα δημοσιονομικά μεγέθη παραμένουν εντός στόχο εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των δαπανών για την εξυπηρέτηση τόκων, μετά και την αναδιάρθρωση της περασμένης χρονιάς, αλλά η ύφεση βαθαίνει και πιθανότατα θα υπερβεί το βασικό σενάριο του προγράμματος για το 2013 (4,6%).

Βραχυπρόθεσμα ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις από την Κύπρο θα χτυπήσουν την ελληνική οικονομία. «Αν δεν υπάρξει ένα μεγάλο κούρεμα που θα αποκαταστήσει την βιωσιμότητα του χρέους, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ», σημειώνει.

Η Citi επισημαίνει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια της Ευρώπης σε πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις σημειώνοντας ότι η πιστωτική επέκταση είναι αρνητική σε ετήσια βάση με τα ποσοστά να διαμορφώνονται σε -8,4% για την Ισπανία (επίπεδο ρεκόρ) -4,8% για την Ελλάδα, σε -4,3% για την Πορτογαλία και -4,1% για την Ιρλανδία.

Facebook Comments