Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σε «μέτρια» επίπεδα στις περισσότερες από τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τους βασικούς δείκτες που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΟΟΣΑ, σε μια ένδειξη ότι το 2014 δεν θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στις ελπίδες για μια σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την μελλοντική οικονομική δραστηριότητα υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη στις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες, θα παραμείνουν περίπου στους τρέχοντες ρυθμούς, με τις μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες να έχουν μια μικρότερη συμβολή στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με αυτήν που είχαν πριν από την έναρξη της κρίσης το 2008. Ως αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού, η παγκόσμια ανάπτυξη είναι απίθανο να ανακάμψει σημαντικά φέτος.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομική παραγωγή διευρύνθηκε κατά 3,2% το 2013, έναντι του 3,5% το 2012. Τον Ιούλιο, προέβλεπε ότι η παγκόσμια παραγωγή θα αυξανόταν κατά 3,4% φέτος, έναντι του 3,7% που προέβλεπε τον Απρίλιο. Η Lagarde δήλωσε πως οι οικονομολόγοι του Ταμείου αναμένουν τώρα ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί μεταξύ 3%-3,5%.

Οι βασικοί οικονομικοί δείκτες του ΟΟΣΑ κάνουν λόγο για ένα παρόμοιο απογοητευτικό αποτέλεσμα. Οι μετρήσεις του για τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες σημείωσαν μικρές μεταβολές τους τελευταίους μήνες και κάνουν λόγο για ένα momentum σταθερής ανάπτυξης, ενώ ο σύνθετος δείκτης για τις 34 χώρες-μέλη, παραμένει αμετάβλητος στις 100,5 μονάδες για πολλούς μήνες.

Προβλέποντας την ανάπτυξη στα τέλη του 2013, ο ΟΟΣΑ ανέμενε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί 3,6% φέτος, περίπου αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Τον Μάιο, περιέκοψε αυτή την πρόβλεψη στο 3,4%.

Facebook Comments